Madrid prevezme kontrolu na Katalánskom, potvrdil v sobotu Rajoy

ČTK | 21.10.2017 16:40
Povinnosti kabinetu prevezmú v zásade ministri v Madride "tak dlho, dokiaľ bude trvať mimoriadna situácia".

Španielska vláda prevezme faktickú kontrolu nad doteraz autonómnym Katalánskom, ktorého vedenie odmietlo ustúpiť od snahy dosiahnuť samostatnosť. Španielsky premiér Mariano Rajoy to po mimoriadnom zasadnutí ústrednej vlády v Madride oznámil v priamom televíznom prenose, že cieľom je v regióne obnoviť ústavný poriadok a usporiadať predčasné voľby do tamojšieho parlamentu. S podporou španielskeho senátu, v ktorom má vládna Ľudová strana prevahu, chce ústredná vláda zosadiť katalánsky regionálny kabinet na čele s jeho predsedom Carlesom Puigdemontom.

Povinnosti kabinetu prevezmú v zásade ministri v Madride „tak dlho, dokiaľ bude trvať mimoriadna situácia“. Podľa Rajoya sa ešte musí vláda v Madride rozhodnúť, či nevymenuje miesto katalánskej vlády dočasnú správu.

Rajoy tvrdil, že tým Katalánsko nezbavuje autonómie, ale že majú byť zosadení len predstavitelia, ktorí porušili zákony. Predčasné voľby v regióne by sa mali konať do šiestich mesiacov, prípadne aj skôr. Podľa Rajoya je cieľom týchto opatrení obnoviť aj národnú spolupatričnosť medzi obyvateľmi regiónu a zvyšku Španielsomka. Tiež má byť zabezpečená „neutralita inštitúcií v Katalánsku“, „sociálny blahobyt a hospodársky rast“ a „práva a slobody všetkých Kataláncov“.