Putinovi blízki vraj kontrolujú majetok za 24 miliárd dolárov

ČTK | 25.10.2017 12:08
Ľudia z okolia ruského prezidenta Vladimira Putina majú pod kontrolou aktíva v hodnote desatiny ruského štátneho rozpočtu. Uvádza to medzinárodná mimovládna organizácia Centrum pre výskum korupcie a organizovaného zločinu (OCCRP), o ktorej informujú ruské opozičné médiá.

Súhrnný majetok Putinových príbuzných a blízkych správa odhaduje na takmer 24 miliárd dolárov.

Mnohí z ľudí, ktorých investigatívni autori označujú za Putinových „príbuzných, starých priateľov či priateľov, ktorí sa stali príbuznými“, sú napojení na mohutné ropné a plynárenské firmy, prípadne iné ruské štátne podniky. Zo známych oligarchov k nim patrí napríklad finančník Jurij Kovaľčuk, majiteľ holdingu Novatek Gennadij Timčenko alebo bratia Arkadij a Boris Rotenberg, Putinovi priatelia z detstva.

Osobitnú skupinu tvoria ľudia, ktorí vlastnia ohromné ​​majetky, ale nedokážu vysvetliť ich pôvod. Tento fakt, spolu s napojením na prezidenta, vyvoláva otázku, či im ich imanie skutočne patrí, alebo či sú len nastrčenými vlastníkmi.

Podľa OCCRP ide o Michaila Šelomova, Sergeja Roldugina a Pjotra Kolbina. Títo ľudia údajne nemajú prehľad o tom, aké firmy im patria, verejnosť ich nepozná a obchodným aktivitám sa nevenujú. Putin v júnovom rozhovore s americkým režisérom Oliverom Stonom vyhlásil, že nevlastní majetok, ktorý sa mu pripisuje. Žiadne peniaze si vraj so sebou do hrobu nevezme, pretože „rubáš nemá vrecká“.