Twitter zakázal šírenie reklám ruských médií RT a Sputnik

ČTK | 26.10.2017 19:17
Americká spoločnosť Twitter vo štvrtok s okamžitou platnosťou zakázala šírenie reklám ruskej mediálnej skupiny RT (Russia Today) a agentúry Sputnik vo svojej sociálnej sieti.

Firma to oznámila vo svojej centrále v San Franciscu. Reagovala tak na informácie amerických spravodajských služieb, že ruské internetové médiá vlani s pomocou politickej inzercie zasahovali do amerických volieb. Ruské ministerstvo zahraničia obvinilo Twitter z porušovania slobody slova a pohrozilo odvetou.

Svoje rozhodnutie Twitter opiera o zistenie amerických spravodajských služieb a o vlastnú analýzu dát z roku 2016. „Obe spoločnosti, RT aj Sputnik, sa pokúsili miešať do volieb v USA v záujme ruskej vlády,“ uvádza sa vo vyhlásení americkej spoločnosti. Twitter vraj k svojmu rozhodnutiu nedospel ľahko, ale snaží sa zabezpečiť bezúhonnosť svojich služieb pre užívateľov.

O zneužitie svojej komunikačnej platformy Ruskom informoval Twitter už pred časom, rovnako ako spoločnosti Facebook, Google a Microsoft. Minulý mesiac spoločnosť Twitter uzavrela viac ako dve stovky ruských účtov, ktoré podľa firmy šírili dezinformačnú propagandu.

Vedenie mediálnej skupiny RT vo vyhlásení uviedlo, že sa žiadnej nezákonnej činnosti nikdy nedopustilo a na žiadnej platforme, a to ani na Twitteri, sa americké voľby nepokúšali ovplyvniť. Ruské ministerstvo zahraničia podľa agentúry RIA Novosti reagovalo vyhlásením, že akcia Twitteru je porušením slobody slova a Moskva ju nenechá bez reakcie. Firma Twitter vraj podľahla tlaku amerických tajných služieb.