Puigdemont: Uväznenie katalánskej vlády je veľká chyba

ČTK, SITA | 02.11.2017 08:04, aktualizované: 
Ministrov zosadenej katalánskej vlády previezli zo súdnej siene do madridských väzníc v policajných dodávkach so zapnutými húkačkami.

Španielsky súd vydal európsky zatykač na bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta a štyroch niekdajších ministrov.

Tí sa odmietli vrátiť z Bruselu, kam odišli po víkendovom zosadení regionálnej katalánskej vlády Madridom. Informoval o tom denník La Vanguardia. Puigdemont a ostatní požiadali, aby mohli na madridskom súde vypovedať na diaľku prostredníctvom videoprenosu, to však sudkyňa Carmen Lamelaová odmietla. Všetkých päť politikov čelí obvineniu zo vzbury a ďalších trestných činov a hrozí im teoreticky až 30 rokov väzenia.

Ôsmi z deviatich zosadených ministrov katalánskej vlády, ktorí sa dostavili na súdne pojednávanie v Madride, putovalo vo štvrtok zo súdnej siene rovno do väzenia, kde budú čakať na pokračovanie súdneho procesu.

Puigdemont: Uväznenie katalánskej vlády je veľká chyba

Zosadený katalánsky prezident Carles Puigdemont označil vo štvrtok večer uväznenie ôsmich ministrov svojej vlády v Madride za „veľkú chybu“. Ministrov previezli zo súdnej siene do madridských väzníc v policajných dodávkach so zapnutými húkačkami. Puigdemont vyzval Kataláncov na protesty, zároveň ich ale požiadal, aby k protestom pristupovali „bez násilia, pokojne a s rešpektom k názorom všetkých“.

Opatrenia španielskej vlády voči katalánskym predstaviteľom sú podľa neho veľmi prehnané. „Hnev, s akým španielska vláda útočí na tento obdivuhodný európsky národ, je desivý, a ohrozuje nás všetkých,“ povedal Puigdemont pre katalánsku televíziu TV3.

Bývalá predsedníčka katalánskeho parlamentu... Foto: SITA/AP, Francisco Seco
Forcadellová Bývalá predsedníčka katalánskeho parlamentu Carma Forcadellová prichádza na súdne vypočutie do budovy najvyššieho súdu v Madride.

Súd aj cez sviatok

Predvolaní boli bývalí katalánski ministri, expremiér Carles Puigdemont a bývalé vedenie katalánskeho parlamentu. Madridský sudca, pred ktorým mali vypovedať bývalí členovia vedenia katalánskeho parlamentu, odložil ich výsluchy na budúci týždeň. Informujú o tom španielske médiá.

Sudca tak urobil na žiadosť ich advokátov, aby mali dostatok času pripraviť obhajobu. Výsluchy exministrov zosadenej katalánskej vlády, ktoré sa konajú tiež v Madride, ale na inom súde, pokračujú. Bývalé vedenie Katalánska viní španielska prokuratúra zo vzbury kvôli jej snahám o nezávislosť tejto autonómnej oblasti.

Vyšetrujúci sudca odložil výsluch bývalej predsedníčky katalánskeho parlamentu Carmy Forcadellovej a ďalších piatich bývalých členov vedenia regionálneho parlamentu na 9. novembra.

Tento deň sa síce v Madride oslavuje ako sviatok Panny Márie Almudenskej a ide o nepracovný deň, súdne konanie sa ale napriek tomu konať bude, uviedol denník El Periódico.

Bývalí členovia vedenia katalánskeho parlamentu mali vo štvrtok vypovedať kvôli obvineniu zo vzbury, ktorej sa mali podľa prokuratúry dopustiť svojimi snahami o nezávislosť Katalánska.

Obvinenia, ktoré prokuratúra vzniesla ešte len tento pondelok, sa okrem iného týkajú toho, že títo katalánski politici prispeli k prijatiu niekoľkých dokumentov regionálnym parlamentom, ktoré odporujú španielskej ústave.

Katalánsky exminister zahraničia Raül Romeva... Foto: Reuters, JAVIER BARBANCHO
Romeva Katalánsky exminister zahraničia Raül Romeva máva pri príchode na vypočúvanie.

Puigdemont je v Belgicku

Paralelný súd s exministrami začal s asi hodinovým meškaním, ako prvý predstúpil pred vyšetrujúceho sudcu exminister a bývalý hovorca katalánskej vlády Jordi Turull, ktorý využil svoje právo nevypovedať. Iba päť zo 14 členov bývalej vlády k súdu nedorazilo, predpokladá sa, že sú všetci v Belgicku, vrátane expremiéra Carlesa Puigdemonta.

Niektorí politici štvrtkové súdne konanie kritizovali. Za „politickú pomstu“ označila obvinenia bývalého katalánskeho vedenie napríklad barcelonská starostka Ada Colauová, ktorá o 12:00 hod na 10 minút prerušila zasadnutie barcelonskej radnice.

Demonštrácia na podporu obvinených

V Barcelone sa koná demonštrácia na podporu obvineného vedenia Katalánska.

Dnešnú demonštráciu pred budovu katalánskej vlády v Barcelone zvolala separatistická organizácia ANC, ktorej líder je spolu s ďalším šéfom separatistov vo väzbe kvôli protestom proti zásahom Madridu na katalánskych úradoch pred októbrovým referendom.

Ľudia vo štvrtok na demonštrácii niesli transparenty napríklad s heslami „Slobodu pre politických väzňov“ či „Preč so španielskou vlajkou“.

Zosadenú katalánsku vládu a jej predsedu Carlesa Puigdemonta podporili ľudia výkrikmi ako „Nie ste sami“ a „Puigdemont je náš prezident“. Separatisti, ktorí ovládali tamojší parlament, od víkendu rozpustený Madridom, chcú vytvorenie samostatnej katalánskej republiky.

Demonštrácie sa zúčastnili aj niektorí členovia barcelonskej radnice, na čele so starostkou Adou Colauovou. Radní podľa denníka El País schválili uznesenie (29 hlasov za a 12 proti), v ktorom za „jediného legitímneho zástupca katalánskeho ľudu“ považujú odvolanú katalánsku vládu a rozpustený parlament. Odsúdili tiež priamu správu Katalánska Madridom, ktorá začala minulý víkend po schválení tohto opatrenia hornou komorou španielskeho parlamentu. Radní naopak odmietli návrh na uznanie vyhlásenie katalánskej republiky.

Súdnou cestou sa spor nevyrieši

Prípadné uvalenie väzby pre tých, ktorí nedorazili na výsluch, už kritizoval napríklad poslanec ľavicovej koalície Xavier Domenech. „Ak na niekoho uvalíte väzbu, všetko sa tým len zhorší,“ povedal Domenech. „Toto sa nikdy nemalo stať, súdnou cestou sa ten konflikt nevyrieši. Je tu pocit nespravodlivosti,“ uviedol Artur Mas, ktorý bol katalánskym premiérom pred Puigdemontom a ktorý prišiel zosadenie vládu na súd podporiť. K neprítomnosti Puigdemonta Mas povedal, že „má právo na vlastnú stratégiu“.

Novinári pred budovou Španielskeho najvyššieho... Foto: Reuters, SUSANA VERA
katalansko, madrid, sud, vypocutie Novinári pred budovou Španielskeho najvyššieho súdu v Madride, kde sa koná vypočutie bývalého vedenia Katalánska.

Potlesk aj skandovanie „za mreže“

Za potlesku skupiny priaznivcov a pokrikov „Nie ste v tom sami“ sa na výsluch dostavili napríklad exminister vnútra Joaquim Forn, exminister zahraničia Raül Romeva či exminister a bývalý hovorca zosadenej regionálnej vlády Jordi Turull. Dorazila aj exministerka Meritxella Borrássová, ktorá sa nečakane vrátila z Bruselu.

Puigdemont v stredu vydal v mene katalánskej vlády, ktorej zosadenie Madridom neuznáva, vyhlásenie, v ktorom označil proces za politický a odmietol prísť. Podľa niektorých názorov jeho neprítomnosť, za ktorú hrozí vydanie európskeho zatykača, ovplyvní aj prípadnú väzbu pre ostatných. „Týmto správaním môže spôsobiť to, že všetci predvolaní skončia vo väzbe. Dáva tým najavo, že existuje možnosť snažiť sa súdu uniknúť,“ vyhlásil v stredu pre katalánsky rozhlas člen bývalého vedenia Joan Josep Nuiet.

Niektorých členov bývalého vedenia katalánskeho parlamentu okrem novinárov čakala na madridskej stanici Atocha skupinka radikálov s transparentom Katalánsko je Španielsko a kričala „do väzenia“. Podobne kričala aj desiatka osôb vo štvrtok na stanici v Barcelone, odkiaľ niektorí politici odchádzali. Iní sa ale naopak v stredu s politiky lúčili pokrikmi „Nie ste sami“.

Katalánski separatisti vyzvali na poludnie k demonštrácii pred sídlom katalánskej vlády v Barcelone.

Všetky dokumenty o nezávislosti zablokoval ústavný súd

Španielska prokuratúra vzniesla obvinenia voči zosadenej katalánskej vláde a bývalému vedeniu regionálneho parlamentu v pondelok, len dva dni potom, čo Madrid prvýkrát v demokratickej histórii krajiny prevzal priamu správu nad autonómnym regiónom. Obvinenia sa týkajú okrem iného toho, že títo katalánski politici prispeli k prijatiu niekoľkých dokumentov regionálnym parlamentom, ktoré odporujú španielskej ústave.

Už v novembri 2015 schválil katalánsky parlament, ovládaný separatistami, rezolúciu o odtrhnutiu od Španielska. Tento rok v septembri prijal zákony o referende a o prechode k samostatnosti a minulý piatok rezolúciu o nezávislosti. Všetky tieto dokumenty už zneplatnil či zablokoval ústavný súd.