Smer začal analýzu volieb bez Fica

Igor Stupňan, Pravda | 07.11.2017 14:06, aktualizované: 
maďarič Foto: ,
Podpredseda Smeru Marek Maďarič bol stručný vo vyjadreniach.
Užšie vedenie Smeru má za sebou prvú debatu po prehre v regionálnych voľbách.

Konkrétne závery, teda, aké zmeny Smer urobí vo svojej politike a či dôjde k výmenám len na krajských a okresných úrovniach alebo aj vo vedení strany, zatiaľ nie sú známe. Politické špičky hovorili, prečo neuspeli kandidáti strany na županov, ale paradoxne sa to dialo bez lídra strany Roberta Fica. Odôvodnili to jeho inými povinnosťami. Nikto však nespresnil akými.

V strane cítiť po volebnom víkende snahu hovoriť otvorene o tom, kto a prečo zlyhal. Na zmeny nemá strana veľa času, už o rok sú komunálne voľby a o päť mesiacov po nich prezidentské. Podpredseda strany Peter Pellegrini po vyše poldruhahodinovom rokovaní tvrdil, že atmosféra bola normálna. „Nebolo to vôbec iskrivé ani dramatické, ani žiadna hádka, začali sme rokovania a postupne budeme diskutovať o tom, čo ďalej,“ vyhlásil a doplnil, že „všetko je v najlepšom poriadku, čo sa týka vnútorných pomerov“. Na rokovaní sa podľa neho nehovorilo o žiadnych personálnych otázkach. „Porozprávali sme si, čo si kto myslí o veci a zadali sme si úlohy, aby sme pri najbližšom stretnutí boli konkrétnejší vo svojich úvahách,“ poznamenal s tým, že debata bude pokračovať niekoľko týždňov.

Personálne výmeny

Ešte pred stretnutím vedenia Pellegrini hovoril, že možno budú aj personálne výmeny a hľadanie nových foriem robenia politiky a že to, čo fungovalo pred desiatimi rokmi, dnes možno nefunguje a treba sa prispôsobiť novým trendom. „Osobne si myslím, že ak neurobíme tentokrát vôbec nič, tak tento pokles bude ďalej pokračovať,“ povedal.

Smer v sobotňajších voľbách utrpel výraznú stratu poslaneckých kresiel v župných zastupiteľstvách, aj keď stále zostal stranou s najvyšším počtom krajských poslancov. Prišiel však aj o tri miesta županov. V Košickom kraji bol neúspešný Richard Raši, v Prešovskom kraji Peter Chudík a v Žilinskom kraji Juraj Blanár. Okrem toho zo súboja odišiel ako porazený v Trnavskom kraji aj Tibor Mikuš, ktorého Smer dlhodobo podporoval.

Podpredseda Smeru Peter Pellegrini. Foto: Pravda, LUBOS PILC
sumracna centrala Smer rokovanie Podpredseda Smeru Peter Pellegrini.

Raši neuspel

Prekvapujúca bola predovšetkým prehra Rašiho, ktorého porazil kandidát pravicových strán Rastislav Trnka. Rašimu chýbalo k zvoleniu len 875 hlasov. „Bude to predmetom analýzy, kde sa urobila chyba. Prečo prieskumy hovorili niečo, a výsledok bol výrazne iný,“ reagoval podpredseda strany a Košičan Peter Žiga. Práve hlasy kandidáta na župana za stranu Most-Híd Karola Patakyho mohli Rašimu pomôcť. Smer a Most-Híd aj rokovali o podpore Rašiho, ale nakoniec sa nedohodli. „Jednoducho niekedy to tak býva,“ vravel Žiga.

Rašimu mohli okrem iného uškodiť protesty, týkajúce sa parkovania v Košiciach. Ďalšími dôvodmi, ktoré sa mohli podpísať na volebnom výsledku viacerých županov, boli problémy, týkajúce sa dopravy, ale aj kauzy na celoštátnej úrovni. Napríklad kauzy spájané s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom alebo tiež otázka vysokej odmeny vyše 17 miliónov eur pre advokátsku kanceláriu, ktorá zastupovala štát v spore o Vodné dielo Gabčíkovo. Žiga tvrdil, že nemá problém si s kolegami v strane vydiskutovať všetky otvorené otázky vrátane odmeny pre advokátov. „Keď sa zhodneme, že aj ja som zodpovedný za to, ako dopadli regionálne voľby, nemám s tým žiadny problém,“ povedal Žiga.

Maďarič bol stručný

Do centrály strany v Bratislave prišiel tiež Juraj Blanár, ktorý dosluhuje ako župan v Žiline. Blanár je totiž podpredsedom strany. Odmietol sa vopred vyjadrovať a do reči mu veľmi nebolo ani po rokovaní. „Som presvedčený, že každý z vedenia strany bude k tomu pristupovať zodpovedne,“ reagoval na otázku, či je pripravený prevziať zodpovednosť za výsledok regionálnych volieb.

„Nemá zmysel odkazovať si, kto bude odvolaný z okresných a krajských predsedov alebo z vedenia strany.
Monika Beňová

Podpredseda Smeru Marek Maďarič bol stručný vo vyjadreniach. „Bavili sme sa o nejakých príčinách, charakterizovali sme si župné voľby a budeme ďalej pokračovať,“ povedal. V nedeľu po voľbách bol však konkrétnejší. Hovoril, že prehra Smeru nebola len v dôsledku chýb a nedostatkov kandidátov strany, ale „bola to aj prehra strany ako takej“. Preto odporúčal, že ak v Smere nechcú v tomto trende pokračovať, musia urobiť výrazné zmeny na viacerých úrovniach strany, a to programové, politické aj personálne. Za toto vyjadrenie sa mu ušla verejná kritika na sociálnej sieti od europoslankyne za Smer Moniky Beňovej. „Do Smeru si už kopol takmer každý, vrátane podpredsedu strany, ktorý síce pokašľal všetky ostatné voľby, ale vždy rád prvý pošle tlačovú správu, čo máme robiť my ostatní,“ napísala Beňová. Zároveň sa zastala strany tým, že víťazom volieb nie sú pravicoví kandidáti na poslancov, ale nezávislí a zo straníckych kandidátov má Smer stále najviac.

Beňová Pravde povedala, že v prvom rade je potrebné hovoriť s okresnými a krajskými funkcionármi, ktorí boli v dennom kontakte s ľuďmi, a treba hovoriť o veciach, ktoré mohli stranu poškodiť. „Nemá zmysel odkazovať si, kto bude odvolaný z okresných a krajských predsedov alebo z vedenia strany. Zbytočne to hecuje situáciu vo vnútri strany a nemá to žiadnu logiku. Treba výsledok volieb zobrať ako fakt a na základe toho, čo sa udialo, si treba sadnúť s tými, ktorí boli k ľuďom najbližšie, kde cítia najväčší problém,“ dodala Beňová.

Ďalšia debata o župných voľbách vo vedení Smeru má už podľa vyjadrenia Pellegriniho pokračovať aj so šéfom strany Ficom. „Dnes mal premiér iné povinnosti,“ povedal Pellegrini. Problém v neúčasti na debate nevidel ani Maďarič. „Dnes sme nešli veci rozriešiť definitívne. Je normálna vec, že premiér môže mať nejaké neodkladné povinnosti, to sa stalo,“ doplnil Maďarič.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ