Žitňanská pripraví pravidlá pre využívanie advokátov štátom, vláda nechce ďalšie Gabčíkovo

SITA | 08.11.2017 12:03
Lucia Žitňanská Foto: ,
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská musí do konca marca budúceho roka predložiť na rokovanie vlády návrh pravidiel, ktorými sa pre štátne orgány upravia transparentné zásady využívania právnych služieb advokátov zo strany štátu vrátane ich výberu a odmeňovania.

Vláda ju k tejto úlohe dnes zaviazala na základe parlamentného uznesenia z 18. októbra. Poslanci vtedy na mimoriadnej schôdzi riešili niekoľkomiliónovú podielovú odmenu pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána za vyhratú medzinárodnú arbitráž v spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo. Spoločnosť MH Manažment zaplatí nakoniec advokátskej kancelárii Radomíra Bžána 17,7 milióna eur. Následne sa však bude štát o túto odmenu súdiť a chce sa domáhať vrátenia rozdielu medzi primeranou odmenou a vyplatenou sumou.

Práve výška odmeny pre túto kanceláriu otvorila otázku, akým spôsobom má štát využívať služby advokátov a ako sa má stanovovať výška ich odmeny. Slovenská advokátska komora (SAK) k tejto téme uviedla, že podielová odmena je štandardný spôsob odmeňovania advokáta. SAK však už niekoľkokrát otvorila otázku určenia tarifnej odmeny advokátom za služby poskytnuté štátu. Štát by tak od začiatku vedel, koľko bude za služby advokáta platiť, prezentovala v minulosti postoj komory hovorkyňa Alexandra Donevová.