Bitcoin sa vrátil pod 7000 USD, za dva dni stratil tisíc USD

ČTK | 10.11.2017 17:47
Hodnota kybernetickej meny bitcoin sa v piatok vrátila pod 7000 dolárov, za necelé dva dni sa prepadla už o viac ako 1000 dolárov. Informuje o tom agentúra Reuters.

Okolo 13:00 SEČ sa bitcoin na luxemburskej burze Bitstamp predával za 6800 dolárov. V stredu okolo 19:00 SEČ sa pritom jeho cena vyšplhala až na rekordných 7888 dolárov.

Od začiatku týždňa hodnota bitcoin stráca takmer sedem percent. Od začiatku tohto roka ale stále vykazuje nárast o viac ako 600 percent.

Bitcoin vznikol v roku 2009 ako alternatíva oficiálnych mien a počas rokov sa presadil ako popredná kybernetická mena sveta. Vytvára ju sieť počítačov so špecializovaným softvérom, naprogramovaným tak, aby uvoľňoval nové virtuálne mince stabilným a postupne sa spomaľujúcim tempom. Pretože nie je pod kontrolou žiadnej centrálnej banky a dá sa ľahko presúvať, často bitcoin využívajú aj tí ľudia, ktorí sa chcú skryť pred dohľadom úradov.

Kurz bitcoinu je v porovnaní s oficiálnymi menami veľmi nestabilný a ľahko podlieha špekuláciám. Na rozdiel od bežných mien za sebou nemá žiadnu reálnu oporu v podobe ekonomiky, na ktorej výkon by bol naviazaný.