Severokórejského vojaka postrelili pri dezercii do Južnej Kórey

ČTK | 13.11.2017 11:44
KĽDR dezercia vojak Južná Kórea Foto: ,
Juhokórejský vojak sa rozpráva s lekárom v nemocnici, kde je hospitalizovaný vojak z KĽDR, ktorého postrelili pri dezercii.
Severokórejského vojaka postrelili jeho druhovia v zbrani, keď cez demilitarizovanú zónu dezertoval do Južnej Kórey. Zbeha s poraneným ramenom a lakťom našli na južnej strane hraničnej dediny Pchanmundžom, 50 metrov od vojenskej demarkačnej línie, informovalo juhokórejské ministerstvo obrany. Vrtuľník Veliteľstva OSN (UNC) vojaka prepravil do nemocnice.

„Prebehlíka urýchlene transportovala do nemocnice helikoptéra UNC. K vzájomnej paľbe nedošlo,“ informovalo ministerstvo obrany. UNC dohliada na dodržiavanie prímeria medzi Kóreami.

Vojak si zvolil nezvyklú cestu. Zo strážneho stanovišťa na severe Pchanmundžomu vyrazil na juh dediny a Severokórejčania na neho pritom začali páliť.

Južná a Severná Kórea sú dodnes fakticky vo vojnovom stave. Vojnu zo začiatku 50. rokov ukončili iba prímerím podpísaným roku 1953 práve v Pchanmundžome.

Od toho momentu zo Severnej do Južnej Kórey utieklo okolo 30 000 ľudí. Väčšina z nich však zvolila cestu okľukou – cez Čínu a juhovýchodnú Áziu.

Demilitarizovanú zónu strážia z oboch strán stovky tisíc vojakov pripravených na boj. Hranicu lemuje ostnatý drôt a protitankové prekážky. V prihraničnej oblasti údajne leží viac ako milión mín. Nežijú tam žiadni civilisti.