Podvedených dôchodcov je čoraz viac

Katarína Filová, Pravda | 26.11.2017 15:00
seniorka Foto:
Podvodníkom, ktorí cielia na seniorov, hrozí až 10 rokov v base.
Prípadov, keď podvodníci okradnú seniorov o celoživotné úspory, pribúda. Osemdesiatročnej pani Alžbete zavolal neznámy muž. Oznámil jej, že jej syn mal nehodu a nemôže rozprávať. Od dôchodkyne pýtal najskôr 500 a potom 5 000 eur za to, že prípad nenahlásia na polícii. Podvodník však nerátal s tým, že si dôchodkyňa informácie dôkladne preverí.

O prípade informovala polícia ešte v októbri. Teraz zverejnila jeho pokračovanie. Policajti, ktorí zadržali podvodníka, dostali pochvalu od krajského policajného riaditeľa. Úspechu však predchádzal dôvtip odvážnej pani Alžbety.

„Osemdesiatročná pani po telefonáte od neznámeho zavolala synovi a utvrdila sa, že je v poriadku. Následne jej syn povedal, aby pristúpila na hru neznámeho a peniaze mu prisľúbila. Na druhý deň muž zavolal znova a oznámil jej, že po peniaze príde upravený chlap v okuliaroch a stačí, ak mu ich podá cez okno. To už však syn pani Alžbety pripravil do obálky nastrihané papiere a kontaktoval políciu,“ opísali situáciu policajti.

Podvodníka, 46-ročného Júliusa z Lučenca, zadržali muži zákona pri preberaní obálky. Július je obvinený zo zločinu podvodu, za mrežami môže skončiť na tri až desať rokov.

Na rozdiel od pani Alžbety, desiatky ďalších seniorov podvodníkom naletia. „Takéto prípady sa ťažko objasňujú, keďže väčšina seniorov je príliš dôverčivá,“ varuje polícia.

Hovorca policajného prezídia Michal Slivka pre Pravdu potvrdil, že podvody na senioroch majú mierne stúpajúci charakter. V roku 2015 evidovali 326 prípadov, o rok neskôr 362 a k 1. novembru 2017 to bolo 275 prípadov.

Podvodníkom hrozí desať rokov za mrežami

Páchatelia sa často vydávajú za lekárov, policajtov či príbuzných a práve seniori sú rizikovými obeťami trestnej činnosti. Aj preto sa polícia snaží proti tomuto typu kriminality bojovať prevenciou – ako napríklad medializáciou konkrétnych prípadov či organizovaním prednášok a besied.

Riziko si uvedomujú aj niektoré obce. Bratislavská mestská časť Dúbravka zorganizovala v októbri prednášku zameranú práve na túto problematiku. Nevyhli sa ani téme tzv. šmejdov – podvodných predajcov, ktorí seniorom pod tlakom vnucujú predražené výrobky.

„Akcie, na ktorých sa prezentovali ,veľmi výhodné' čistiace prostriedky, špeciálne hrnce už vymizli, šmejdi sa však presúvajú inam, oslovujú seniorov priamo u nich doma – telefonicky aj osobne,“ povedala Lucia Marcinatová z tlačového oddelenia mestskej časti Dúbravka.

Podľa Slivku existuje viacero dôvodov, prečo podvodníci cielia práve na dôchodcov. „Často ide o osamelo žijúce osoby, pre ktoré je príznačné stereotypné správanie, dôverčivosť a fyzická bezbrannosť,“ vysvetlil hovorca.

Odhaľovanie páchateľa navyše komplikuje fakt, že staršie osoby často nedokážu dostatočne reprodukovať vnímaný dej vrátane osoby páchateľa, pokračuje Slivka. Seniori nad 60 rokov sú podľa Trestného zákona chránenou osobou, podvodníkom, ktorí na nich cielia, tak hrozí až 10 rokov v base. V prípade akéhokoľvek podozrenia je potrebné kontaktovať políciu na čísle 158.

Rady proti podvodníkom

* Vždy si overte, či vás skutočne kontaktuje váš blízky.
* Nedajte sa odviezť cudzou osobou k bankomatu či do banky.
* Nerozmieňajte ani nevydávajte cudzím ľuďom peniaze.
* Dajte pozor, aby ste cudzím nenapovedali, kde máte peniaze.
* Nikdy nedávajte peniaze cudzej osobe.
* Nikdy neposkytujte cez telefón osobné údaje.
* Neverte osobám, ktoré tvrdia, že vám prišli vyúčtovať preplatok či nedoplatok.
* Neverte osobám, ktoré tvrdia, že vám prišli vyplatiť výhru.
* Nikdy nevpúšťajte do bytu cudzie osoby a nenechávajte ich osamote.

Zdroj: Prezídium Policajného zboru

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ