Armáde zmizli protitankové strely, záujem o ne je na Ukrajine či u teroristov

Pravda.sk, hdm, Pravda, SITA | 07.12.2017 07:05, aktualizované: 
Z armádneho skladu pri Trenčíne nezmizla len munícia, ale aj 11 kusov takzvaných odpaľovacích zariadení.

Podľa zistení televízie Markíza, zmizlo zo spomínaného skladu niekoľko kusov protitankových zbraní.

Prípadmi strateného arzenálu sa už zaoberá NAKA. Ministerstvo obrany vyhlásilo, že už má svoju muníciu spočítanú a skontrolovanú.

Môže ísť o veľký problém

Podľa bezpečnostného anlytika Jaroslava Naďa RPG zbrane používajú naše špeciálne jednotky pri rôznych operáciách či cvičeniach. Osvedčili sa aj vo vojnách v Afganistane, ale aj na Ukrajine.

„Záujem o ne majú i teroristi. Sú mimoriadne účinné – vozidlo dokážu zneškodniť na vzdialenosť niekoľkých stoviek metrov,“ uviedol pre Markízu Naď.

Naď dodáva, že ak sa potvrdia zmiznutia takýchto zariadení, pôjde o veľký problém. Na čiernom trhu sa dajú predať veľmi ľahko, stále je o ne obrovský záujem. V rukách koho skončia, nevedno.

Opakuje sa prípad z apríla

Munícia chýbala v sklade pri Trenčíne už aj v apríli, keď zmizlo z armádnych priestorov 120 granátov a desať protitankových striel, v inom sklade pri Sklenom (okres Turčianske Teplice) chýbalo zase 300-tisíc nábojov. Skladov, kde podľa inventarizácie údaje nesedia, je ale viac.

V prípade aprílového zmiznutia začal vyšetrovateľ NAKA trestné stíhanie pre zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Neznámy páchateľ si podľa polície „doposiaľ nezisteným spôsobom zadovážil väčší počet ručných granátov a protitankových granátov“. Za nedovolené prechovávanie zbraní hrozí vinníkovi trest od 7 do 10 rokov.

V 74-hektárovom vojenskom objekte pri Trenčíne sa nachádza zhruba 60 skladov s kapacitou 10-tisíc ton delostreleckej, ženijnej a pechotnej munície.