Obžalovaný ruský exminister: Som obeťou strašnej a nemilosrdnej provokácie

ČTK | 07.12.2017 12:10
Alexej Uljukajev Foto: ,
Bývalého ruského ministra Alexeja Uljukajeva obvineného z korupcie eskortujú na súd v Moskve.
Bývalý ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev pred moskovským súdom kategoricky odmietol obvinenia z korupcie a povedal, že sa stal obeťou "strašnej a nemilosrdnej provokácie" zo strany šéfa ropnej spoločnosti Rosnefť Igora Sečina. Súd exministrovi udelil "posledné slovo", žaloba pre neho žiada desať rokov väzenia. Verdikt padne budúci týždeň.

Uljukajev podľa obžaloby prevzal úplatok dva milióny dolárov (1 692 476 eur), ktoré si odniesol od Sečina v taške. Ako člen federálnej vlády vraj Uljukajev požadoval úplatok za súhlas ministerstva s tým, že Rosnefť pohltí menšiu, ale výnosnú ropnú firmu Bašněfť. Sečin, považovaný za chránenca prezidenta Vladimira Putina, pred súdom nevypovedal.

„Kategoricky odmietam podiel na zločine. Zozbierané dôkazy svedčia o tom, že som sa ničoho nedopustil. Stal som sa obeťou strašnej a nemilosrdnej provokácie. Jej autor sa rozplynul, zostal po ňom len smrad,“ vyhlásil obžalovaný.

Svoju vinu Uljukajev vidí len v „karierizme a pokrytectve“. Dával vraj prednosť kariére pred spravodlivosťou, usiloval sa o cudziu priazeň, dostával dary a dával ich. „Za posledný rok som mnohé prehodnotil, zvyšok života venujem ľuďom,“ povedal v poslednom slove.

Prokuratúra pre Uljukajeva žiada desať rokov väzenia a pokutu pol miliardy rubľov. Obhajca minulý týždeň súd vyzval, aby Uljukajeva zbavili viny. Exminister je teraz v domácom väzení a verdikt má padnúť budúci piatok.