Čína údajne stavia pri hranici s KĽDR utečenecké tábory

ČTK | 12.12.2017 14:01
vojak, koza, KĽDR, Severná Kórea Foto: ,
Gestikulujúci vojak armády Severnej Kórey drží kozu na ostrove Hwanggumpyong, ktorý sa nachádza uprostred rieky Yalu, na skok od čínskej hranice.
Čína údajne buduje pri svojej hranici so Severnou Kóreou sieť utečeneckých táborov. Napísal to britský denník The Guardian s tým, že Peking sa takto pripravuje na možný príliv utečencov, ak by režim severokórejského diktátora Kim Čong-una padol a KĽDR zachvátil chaos či priamo ozbrojený konflikt.

Správu o tajnej výstavbe najmenej piatich utečeneckých táborov pri 1 416 kilometrov dlhej hranici Číny a KĽDR zverejnil ako prvý minulý týždeň denník Financial Times s odvolaním sa na interný dokument, ktorý unikol z čínskej štátnej telekomunikačnej spoločnosti China Mobile. Tá podľa všetkého dostala za úlohu zabezpečiť pre tieto tábory internetové služby.

Tábory podľa spomínaného dokumentu budujú v čínskej provincii Ťi-lin. „Vzhľadom na cezhraničné napätie … komunistická strana a vláda okresu Čchang-paj navrhli zriadiť až päť utečeneckých táborov v tomto okrese,“ píše sa v texte, ktorého pravdivosť The Guardian nemohol overiť.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí odmietol v pondelok existenciu táborov potvrdiť, zároveň však ich výstavbu nepoprel. „Žiadnu takúto správu som nevidel,“ povedal hovorca Lu Kchang novinárom.

Podľa denníka The Guardian výstavba táborov odráža rastúce obavy Pekingu z potenciálnej politickej nestability, či dokonca kolapsu režimu v Severnej Kórei.

KĽDR uskutočnila v septembri svoju šiestu a zatiaľ najsilnejší jadrovú skúšku. V poslednom čase uskutočnila tiež sériu raketových testov. Koncom novembra otestovala raketu, o ktorej tvrdí, že je schopná zasiahnuť celé Spojené štáty. USA následne vyzvali svet, aby s Pchjongjangom prerušil všetky styky.

Expert na Severnú Kóreu Čcheng Siao-che, ktorý pôsobí na univerzite v Pekingu, uviedol, že nemôže pravosť dokumentu potvrdiť, ale že by bolo od Číny nezodpovedné, ak by takéto prípravy nepodnikala.

„Napätie na Kórejskom polostrove je vysoké … je na pokraji vojny. A ako veľmoc a susedná krajina by Čína mala mať pripravené plány na všetky eventuality,“ do­dal.

Minulý týždeň oficiálny denník v čínskej provincii Ťi-lin, ktorá je najbližšie severokórejskej základni slúžiace k jadrovým testom, uverejnil celostránkový článok s radami, ako reagovať v prípade jadrovej katastrofy. Pri takejto udalosti sú užitočným pomocníkom jódové tablety, ochranné masky a mydlo, napísal Ťilinský denník.