Americký politik, ktorého mladá žena obvinila z obťažovania, sa zastrelil

ČTK | 14.12.2017 08:58
CORRECTION Sexual Assault Allegation-Kentucky Foto:
Dan Johnson na archívnej fotografii.
Člen kentuckého parlamentu Dan Johnson spáchal samovraždu.

Člen Snemovne reprezentantov amerického štátu Kentucky Dan Johnson, ktorého istá žena obvinila zo sexuálneho násilia, spáchal v stredu samovraždu. V noci o tom informovala agentúra AP.

75-ročného Johnsona, ktorý bol vlani za republikánov zvolený za zákonodarcu kentuckého parlamentu, spomínaná žena obvinila, že ju počas silvestrovskej noci v roku 2012 ako 17-ročnú v pivnici svojho domu bozkával a obchytkával. Polícia udalosť vyšetrila a uzavrela ju bez vznesenia obvinenia. Informácie o prípade boli zverejnené tento týždeň v pondelok. V utorok Johnson usporiadal tlačovú konferenciu, na ktorej obvinenia odmietol ako falošné a politicky motivované. V stredu potom na facebooku zverejnil odkaz, v ktorom napísal, že posttraumatická stresová porucha je choroba, ktorá ho pripraví o život. „Dlhšie to už nemôžem vydržať,“ uviedol.

Úrad šerifa podľa Reuters oznámil, že Johnson sa v stredu zastrelil na brehu rieky Salt River neďaleko kentuckého mesta Mount Washington. Jeho telo objavila polícia po tom, čo dostala upozornenie na znepokojujúci Johnsonov facebookový príspevok.

V USA v posledných týždňoch verejne vystúpila rada žien, ktoré prehovorili o svojich skúsenostiach ako obetí sexuálneho zneužívania. Kauzu rozpútala aféra producenta Harveyho Weinsteina, ktorého zo znásilnenia obvinilo niekoľko žien. Obvinený bol aj nestor americkej politiky, kongresman John Conyers.