USA chcú podľa Putina odstúpiť od zmluvy o raketách z roku 1987

ČTK | 22.12.2017 14:23
Vladimir Putin Foto: ,
Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Spojené štáty, že chcú vypovedať zmluvu o raketách stredného a krátkeho doletu uzavretú v roku 1987.

Zmluva ukladá obom krajinám likvidáciu všetkých pozemných rakiet stredného a krátkeho doletu s jadrovou aj konvenčnou náložou. Z jej porušovania sa vzájomne obviňujú Rusko i USA.

Zmluvu, ktorá prispela k ukončeniu studenej vojny, chcú USA zničiť tým, že si vymýšľajú pochybenia zo strany Ruska, upozornil ruský prezident na zasadnutí kolégia ministerstva obrany. Moskva má podľa neho plné právo primerane reagovať na hrozby, ktoré vznikajú v USA a Európe. Starostlivo musí dbať na rovnováhu síl pri ruských hraniciach, okolo Kórejského polostrova a v Európe. Nová bezpečnostná stratégia, ktorú nedávno vyhlásil americký prezident Donald Trump, má agresívny charakter a Rusko musí reagovať, konštatoval prezident. Ruská armáda sa musí podľa Putina stať „vedúcou silou v budovaní ozbrojených síl novej generácie“. Tempo budovania armády sa za posledných päť rokov zvýšilo pätnásťkrát.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu na konferencii povedal, že štáty NATO zdvojnásobili intenzitu svojich manévrov pri hraniciach s Ruskom. Spojené štáty vraj uviedli svoje protiraketové prostriedky v Európe „do stavu počiatočnej operatívnej pripravenosti“.

Vojenský rozpočet Ruska na budúci rok počíta s výdavkami vo výške 46 miliárd dolárov, oznámil Šojgu. Americké výdavky na obranu, o ktorých jedná Kongres, sa majú pohybovať okolo 700 miliárd. Štruktúra a jednotlivé kapitoly rozpočtov sa ale líšia.