Červená Viedeň odkazuje: 'Nenechajte nacistov vládnuť!'

Pravda, ČTK, TASR, zah | 14.01.2018 19:00
Rakúska metropola, známa tradične silnejším ľavicovým cítením ako zvyšok krajiny, sa prebudila.

Červenou Viedňou, ako sa jej pre prevažujúce politické zafarbenie jej obyvateľov vraví, cez víkend prepochodovali zástupy ľudí protestujúcich proti vzniku koaličnej vlády Rakúskej ľudové strany (ÖVP) s protiimigračnou a protiislamskou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ). Demonštranti vyzývali Európu na bojkot ministrov z ÖVP, a to aj počas predsedníctva v Európskej únii, ktoré Rakúsko prevezme počas budúceho polroka.

Polícia, ktorej tisíc príslušníkov dohliadalo na protestný pochod, účasť odhadla na prinajmenšom 20-tisíc ľudí, podľa organizátorov bolo demonštrantov aspoň trojnásobne viac.

Je veľmi dôležité, že sa rakúska občianska spoločnosť zmobilizovala. FPÖ nie sú len populisti, sú to nepriatelia demokracie.
šéf európskeho protirasistického hnutia EGAM Benjamin Abtan

Na hlučnom, ale nenásilnom podujatí sa zúčastnili študenti, dôchodcovia i rodiny s malými deťmi. Medzi heslami vynikali transparenty s nápisom: „Nenechajte nacistov vládnuť!“ Protestujúci pochodujúci centrom Viedne na Námestie hrdinov pred palácovým komplexom Hofburg, ktorý je aj sídlom rakúskeho prezidenta, skandovali: "Utečenci môžu zostať, vyžeňme nacistov“ a „Nikdy viac.“

"Je to ako tŕň v oku, keď vidím pri moci túto vládu, ktorá je nehumánna, koná proti spoločnosti a nepremýšľa,“ posťažovala sa pred televíznou kamerou Viedenčanka Elisabeth Kleihunzová. "Chcem svoju účasťou vyjadriť nespokojnosť s vládou a dištancovať sa od jej konania,“ pridala sa ďalšia účastníčka protestu.

Desaťtisíce ľudí protestovali v sobotu vo... Foto: Reuters, HEINZ-PETER BADER
rakusko, vieden, protest, pochod, demonstracia Desaťtisíce ľudí protestovali v sobotu vo Viedni proti vzniku koaličnej vlády ľudovcov s protiimigračnou a protiislamskou Slobodnou stranou Rakúska.

„Je veľmi dôležité, že sa rakúska občianska spoločnosť zmobilizovala. FPÖ nie sú len populisti, sú to nepriatelia demokracie,“ vyhlásil šéf európskeho protirasistického hnutia EGAM Benjamin Abtan. „FPÖ nie je normálnou stranou, je extrémne radikálna,“ dodal.

Účastníci pochodu obzvlášť pobúrene reagovali na minulotýždňový výrok ministra vnútra a dlhoročného generálneho tajomníka FPÖ Herberta Kickla, ktorý navrhol, aby boli žiadatelia o azyl v budúcnosti ubytovávaní „koncentrovane“ vo väčších centrách, napríklad v opustených kasárňach. „Ubytovacie stredisko je pojem, ktorý definuje infraštruktúru umožňujúcu, aby sme žiadateľov o azyl držali koncentrovane na jednom mieste,“ vyhlásil minister s tým, že jeho rezort chce v týchto centrách utečencom zaviesť čiastočne uzavretý režim.

Opozícia proti návrhom FPÖ ostro protestovala a slová ministra Kickla označila za „jazyk nacionálneho socializmu“. Kickl síce rázne odmietol obvinenia, že slovo "koncentrovane“ zvolil zámerne s odkazom na nacistické koncentračné tábory, účastníci sobotňajšieho pochodu mu však neveria. "Vyhlásenie Herberta Kickla, že chce utečencov umiestiť do koncentrovaných centier, je jazykom, ktorý dnes rozhodne nemožno akceptovať; ilustruje nehumánne a neliberálne smerovanie tejto vlády,“ povedal jeden z protestujúcich, viedenský vysokoškolák Samuel Holzer.

FPÖ vznikla desať rokov po vojne zo Zväzu nezávislých, kde sa organizovali bývalí nacisti. Dnes sa jej vedenie obhajuje tvrdením, že sa strana úplne zbavila antisemitizmu a xenofóbie. FPÖ od minulého mesiaca tvorí s ÖVP spolkového kancelára Sebastiana Kurza koaličnú vládu. Nominanti FPÖ dostali v kabinete viacero kľúčových postov vrátane kresiel prvého vicekancelára a šéfov rezortov vnútra, obrany či diplomacie.

Sobotňajšie protesty vo Viedni.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ