Prvý deň finále boja o Pražský hrad sme sledovali online, hnutie Femen dalo opäť o sebe vedieť

ČTK, TASR, Vladimír Mičuda, Pravda.sk | 26.01.2018 07:31, aktualizované: 
Prvý deň druhého kola českých prezidentských volieb 2018 sa skončil. O 22.00 hod sa uzavreli volebné miestnosti na celom území Česka, aby sa opäť otvorili v sobotu o 08.00 hod, keď budú voľby hlavy štátu pokračovať ostávajúcich šesť hodín.

Väčšie incidenty na území Česka nezaznamenali. Priebeh volieb zásadne nenarušil fakt, že v Českých Budějoviciach mali voliči niekoľko minút možnosť voliť v rozpore so zákonom i „náhradníka“ terajších volieb Pavla Fischera, či skutočnosť, že podľa informácií jednotlivcov sa ojedinele stalo, že voliči dostali dva lístky s menom Miloša Zemana alebo naopak Jiřího Drahoša.

Hlasovať podľa volebných komisárov prišla už zhruba polovica voličov, zvyšní budú mať šancu v sobotu. Vyplýva to z informácií ČTK z volebných okrskov. V prvom kole volieb pred dvoma týždňami bola účasť na konci prvého dňa v priemere štyridsaťpercentná.

O účasti prichádzali z rôznych lokalít Česka, ako aj zo zahraničia v priebehu piatkového popoludnia správy o podobnej, v priebehu večera však už o vyššej účasti ako v prvom kole pred dvoma týždňami. Podľa informácií oficiálnych miest Juhomoravského kraja prišlo v Brne k urnám už viac ako 50 percent voličov a v kraji vyše 48 percent oprávnených voličov.

V Čilej 100-percentná účasť

Vysokú účasť zaznamenali v súlade s očakávaniami aj v lyžiarskych strediskách či na niektorých zastupiteľských úradoch v zahraničí. V Bratislave odvolilo do piatkovej 21.40 h 542 oprávnených voličov, kým v prvom kole za oba dni iba 419, uviedol spravodajca Českej televízie na Slovensku.

Z najmenšej obce Plzenského kraja Čilej v okolí Rokycian hlásia už na záver prvého dňa 100-percentnú volebnú účasť. K urne tu prišlo už v piatok všetkých 15 oprávnených voličov. Miestnosť však bude otvorená i v sobotu pre prípad, že by sem zamieril ktosi s voličským preukazom.

Prezident Zeman dorazil do volebnej miestnosti a odovzdal spolu s manželkou hlas v druhom kole prezidentských volieb. Svoj hlas už odovzdal aj jeho protikandidát v druhom kole volieb Jiří Drahoš.

Novinárom pri odchode z volebnej miestnosti Zeman povedal, že súčasné voľby sú iné, pretože pred piatimi rokmi mal súpera, ktorý bol aktívny politik. „Dnes je to súper, ktorý sa zatiaľ politikou nezaoberal,“ dodal.

Úradujúci prezident Miloš Zeman už odvolil. Foto: Reuters, DAVID W CERNY
zeman Úradujúci prezident Miloš Zeman už odvolil.

Budovu školy, v ktorej volil prezident Miloš Zeman, strážili policajti. Voličov nabádali, aby prichádzali po určených trasách a taktiež kontrolovali priestranstvo pred budovou. Novinári na rozdiel od prvého kola volieb museli pred vstupom podstúpiť kontrolu.

Reportéri, kameramani aj fotografi stáli pred budovou a dovnútra boli púšťaní po štyroch ľuďoch. Až po prehliadke mohli vstúpiť dovnútra.

Online z 2. kola českých prezidentských volieb prináša ČTK

Femen opäť v akcii

Polonahá aktivistka hnutia Femen protestovala v piatok proti znovuzvoleniu českého prezidenta Miloša Zemana pred českou ambasádou v Kyjeve.

Aktivistka Olexandra Nemčinovová sa podľa serveru Strana.ua najprv omylom obnažila pred slovenským veľvyslanectvom, pretože si poplietla adresu. Ambasády Česka a Slovenska sa totiž v ukrajinskej metropole nachádzajú vedľa seba, majú zhodné popisné číslo a aj adresu. Líšia sa len doplnkovým písmenom.

Hnutie Femen navyše uviedlo, že Zemanovo víťazstvo by bolo Putinovým víťazstvom a Putinovo víťazstvo znamená smrť slobodného Česka; apelujúc na občanov ČR, aby volili slobodu a demokraciu a nehlasovali za „Putinovu fľandru“.

Vyplýva to z informácií, ktoré hnutie Femen zverejnilo na svojej webovej stránke.

Aktivistka hnutia Femen mala počas svojho... Foto: Femen.org
femen, aktivistka, kyjev, zeman Aktivistka hnutia Femen mala počas svojho protestu v ukrajinskom Kyjeve na sebe nápis "Zeman krívajúce monštrum".

Diašová dostala podmienku

Iná aktivistka Femenu narušila hlasovanie samotného Miloša Zemana počas prvého kola prezidentských volieb, keď vo volebnej miestnosti vbehla priamo pred prezidenta pripravujúceho sa vhodiť do urny svoj hlas. Predtým stála v skupinke novinárov, aby po Zemanovom príchode do volebnej miestnosti zhodila odev na hornej časti tela a rozbehla sa k prezidentovi s nápisom Zeman – Putin's slut (Zeman – Putinova fľandra) na obnaženej hrudi.

Túto ženu, 27-ročnú Ukrajinku Anželinu Diašovú, o dva dni neskôr Obvodný súd pre Prahu 5 odsúdil na trojmesačnú podmienku s ročnou skúšobnou dobou a súčasne rozhodol o jej vyhostení na rok z Českej republiky.

Diašová, ktorej za výtržníctvo hrozili až dva roky väzenia, sa pred súdom označila za nevinnú, avšak udelený trest prijala, pretože sa chcela čo najskôr dostať naspäť na Ukrajinu.

Hovorca Hradu Jiří Ovčáček novinárom povedal, že opatrenia boli prispôsobené po incidente z prvého kola, kedy aktivistka zneužila novinársky preukaz. Ovčáček pripustil, že kontroly sa uskutočnili na žiadosť Hradu. Prispôsobiť opatrenia podľa neho bolo potrebné. „Ja nemám právo vás legitimovať, ja nemá právo vás kontrolovať, preto sme zvolili toto riešenie,“ konštatoval.

Vykázanie niektorých žurnalistov mimo volebnú miestnosť nepovažuje Ovčáček za problém. „Nevšimol som si, že by novinári prišli voliť. Do tejto volebnej miestnosti prišiel voliť pán prezident. Najdôležitejšie je, aby ľudia išli k voľbám, naozaj nie je dôležité, koľko novinárov je vo volebnej miestnosti, či to niekoho zaujíma, tak ste to možno vy,“ povedal. Zeman podľa neho teraz bude odpočívať.

Pred volebnou miestnosťou, kde hlasoval Jiří Drahoš, niekoľko strážnikov regulovalo dopravu. Na mieste bolo tiež niekoľko policajtov v civile a na Drahoša čakali jeho priaznivci. Novinárom Drahoš povedal, že ponúka bezpečie a starosť o sociálne slabších. Drahoš by chcel, aby účasť bola aspoň rovnaká ako v prvom kole volieb. Požiadal všetkých, komu záleží na budúcnosti krajiny, aby šli voliť.

Jiří Drahoš by chcel minimálne rovnakú účasť... Foto: Reuters, STRINGER
drahoš Jiří Drahoš by chcel minimálne rovnakú účasť ako v prvom kole.

Zemanov protikandidát Drahoš tiež povedal novinárom v pražských Lysolajích, kde hlasoval, že si cení energiu vyvolanú prezidentskými voľbami. „Nech to dopadne akokoľvek, tá energia určite nebude zbytočná,“ dodal.

V Bratislave sa volí tiež

Zhruba desiatka Čechov popoludní čakala pred českou ambasádou v Bratislave na začatie rozhodujúceho kola prezidentských volieb. Ďalší voliči prichádzali do volebnej miestnosti v budove veľvyslanectva v centre slovenskej metropoly priebežne. Časť z nich musela vystáť krátky rad, niektorí sa fotili pri vlajkách SR a EÚ.

V Berlíne je o druhé kolo prezidentských volieb veľký záujem. Len za prvú polhodinu prišlo hlasovať okolo 50 Čechov. Celkovo ich volebná komisia očakáva zhruba desaťkrát toľko. V prvom kole prezidentské voľby v Berlíne aj celom Nemecku jednoznačne vyhral Jiří Drahoš.

V belgickom Bruseli bolo Čechov čakajúcich pred českým veľvyslanectvom približne štyridsať.

Niektorí pre Zemana, niektorí pre Drahoša

Bývalý prezident Václav Klaus v druhom kole volieb podľa očakávania podporil svojho nástupcu Miloša Zemana. Uviedol, že pre neho Zeman znamená istotu a že vie, čo od neho môže čakať. „Zatiaľ čo siahnuť do vrecka a voliť bez známosti a viditeľnosti je strašne riskantná vec. Pre mňa je pán Drahoš v tomto zmysle riskantná voľba a musím povedať, že sa jej bojím,“ povedal.

Predseda hnutia SPD Tomio Okamura taktiež v druhom kole prezidentských volieb volil súčasnú hlavu štátu Miloša Zemana. Novinárom pred odovzdaním hlasu povedal, že Zeman spĺňa kritériá SPD pre prezidenta.

Pavel Fischer hlasoval za Jiřího Drahoša, pretože je mu podľa jeho slov programovo najbližšie. Bývalý veľvyslanec, ktorý v minulosti pôsobil na Pražskom hrade v tíme prvého českého prezidenta Václava Havla, nevylúčil svoje angažmán v politike. „O svojich plánoch poviem čoskoro,“ povedal.

Zemana pred druhým kolom podporilo hnutie ANO, rovnako ako SPD a KSČM. Za Drahoša sa postavili ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN a väčšinovo tiež Piráti. V podobnom duchu sa vyjadrovali aj lídri snemovnich strán, ktorí prišli voliť.

Predseda ODS Petr Fiala povedal, že volil Drahoša, pretože cieľom jeho strany je ukončiť pôsobenie Zemana na Hrade. V prvom kole nepovedal, komu dal hlas. Šéf komunistov Vojtěch Filip mieni, že Drahoš nemá politickú prax, ktorú bude prezident potrebovať, preto volil aj v druhom kole Zemana. Tiež predseda SPD Tomio Okamura podporil Zemana, ktorý podľa neho spĺňa kritériá hnutia pre hlavu štátu. V prípade víťazstva Drahoša je pripravený s ním konať, ak bude ochota aj z druhej strany.

V hlavách voličov je stále polonahá aktivistka

Prichádzajúci voliči sa často bavia o situácii z predminulého týždňa, kedy sa k prezidentovi pri voľbe rozbehla polonahá aktivistka zo skupiny Femen. Zeman po odvolení o incidente z prvého kola žartoval. „Práve čakám, kedy sa zase vyrúti polonahá žena, ale tentoraz už asi nie,“ povedal pri odchode z volebnej miestnosti.

Žena zo skupiny Femen narušila voľbu českého... Foto: SITA/AP, Hynek Beran
miloš zeman, femen Žena zo skupiny Femen narušila voľbu českého prezidenta Miloša Zemana.

Prvé kolo prezidentských volieb skomplikoval incident, keď v piatok pred dvoma týždňami krátko po 15.00 hodine prišiel svoj hlas odovzdať do volebnej miestnosti v pražských Lužinách aj súčasný prezident Miloš Zeman. Vtedy sa mu polonahá aktivistka z ukrajinského feministického hnutia Femen pokúsila zabrániť v hlasovaní.

Aktivistka bola zamiešaná v skupine novinárov. Keď do volebnej miestnosti vstúpil Zeman, vyzliekla si košeľu, rozbehla sa smerom k prezidentovi a kričala naňho. Ženu ochranka spacifikovala a hlavu štátu vyviedla z miestnosti. Aktivistka mala na hrudi nápis Zeman – Putin's slut (Zeman – Putinova fľandra).

Zeman sa po niekoľkých minútach do volebnej miestnosti vrátil a odovzdal svoj hlas. Na margo incidentu podotkol, že je „poctený“, pretože ho napadla aktivistka, ktorá v minulosti podľa neho zaútočila aj na pápeža.

Za Zemana v prvom kole volieb pred dvoma týždňami hlasovali zhruba dva milióny ľudí, Drahoš získal približne 1,4 milióna hlasov. Podporu v druhom kole mu však vyjadrili štyria ďalší kandidáti v poradí, ktorých volilo dohromady 1,7 milióna ľudí.

Voľby sa končia v sobotu

V prvý deň sa hlasovalo do 22:00 a v sobotu budú volebné miestnosti otvorené od 08:00 do 14:00. Volební komisári potom začnú hlasy v každom z 14 866 okrskov sčítavať. Výsledky, ktoré bude priebežne zverejňovať Český štatistický úrad na volebnom webe, by podľa jeho očakávania mali byť známe do sobotňajšieho neskorého popoludnia.

Voliť prezidenta môže približne 8,4 milióna voličov. V prvom kole toto právo využili tri pätiny z nich. Vo finále by ich mohlo byť podľa odhadov zhruba rovnako, tak ako pri prvej voľbe pred piatimi rokmi.