K juhokórejským brehom dorazila loď z KĽDR, dostala vzácnu výnimku

ČTK | 06.02.2018 13:23
Mangjongpong 92, trajekt Foto:
Severokórejský trajekt Mangjongpong 92.
Do Južnej Kórey priplával trajekt so 140 členmi umeleckého súboru z KĽDR, ktorí v krajine vystúpia v priebehu zimných olympijských hier, ktoré začínajú tento piatok.

Južná Kórea udelila lodi vzácnu výnimku zo sankcií, ktoré od roku 2010 znemožňujú všetkým severokórejským plavidlám vstupovať do jej vôd. V prístave Tonghä plavidlo privítala skupina demonštrantov, ktorí držali preškrtnuté fotografie severokórejského diktátora Kim Čong-una, napísala agentúra Reuters.

Soul zakázal všetkým severokórejským plavidlám vstup do svojich prístavov v máji 2010 v reakcii na potopenie juhokórejskej vojnovej lode, na ktorej zahynulo 46 členov juhokórejského námorníctva. Podľa medzinárodného vyšetrovacieho tímu korvetu Čchonan vtedy zasiahlo severokórejské torpédo; KĽDR ale svoj podiel na tragédii popiera. Soul následne prerušil väčšinu stykov so svojím severným susedom, vrátane turistiky, obchodu a humanitárnej pomoci.

Trajekt vezúci umelecký súbor z KĽDR zakotvil v juhokórejskom prístave Tonghä, ktorý sa nachádza neďaleko mesta Kangnung, kde je vo štvrtok plánované vystúpenie severokórejských umelcov. Kangnung tiež hostí niektoré olympijské súťaže, vrátane turnaja hokejistiek, do ktorého sa zapojí spoločný kórejský tím. Ďalšie predstavenie severokórejských umelcov je plánované na nedeľu do národného divadla v juhokórejskej metropole Soul.

Severokórejskí umelci budú na lodi Mangjongpong 92 aj prespávať, minimálne v prvých dňoch pred cestou do Soulu, čo má evidentne zabrániť ich stykom s radovými Juhokórejčanmi. Súbor Samčijon zahŕňa hudobníkov orchestra, spevákov a tanečnice, na čele s jednou z najznámejších severokórejských speváčok Hjon Song-wol.

Početná delegácia

So speváčkou mal údajne v minulosti vzťah vodca Kim. V roku 2013 sa objavili správy, že ju nechal diktátor popraviť za šírenie pornografie, o deväť mesiacov neskôr sa ale objavila znovu na verejnosti.

KĽDR na olympijské hry v Južnej Kórei vysiela zhruba 550-člennú delegáciu. Tá by mala okrem 140-členného umeleckého súboru zahŕňať aj 230 roztlieska­vačiek, 30-členné družstvo na predvádzanie taekwonda, ďalej 22 športovcov, vysokých činiteľov a novinárov.

Vybavená loď

V Severnej Kórei hudobníci a speváci slúžia ako kľúčový nástroj vládnej propagandy. Juhokórejskí činitelia oznámili, že viedli rokovania so svojimi severokórejskými náprotivkami v snahe zabezpečiť, aby sa severokórejský umelecký súbor zdržal počas svojich vystúpení akýchkoľvek politických posolstiev.

Podľa juhokórejského ministerstva pre zjednotenie darovala trajekt Mangjongpong 92 niekdajšiemu severokórejskému vodcovi Kim Ir-senovi, dedkovi existujúceho vodcu Kim Čong-una, v roku 1992 skupina kórejských obyvateľov Japonska k jeho osemdesiatym narodeninám. Loď bola využívaná na prepravu cestujúcich a tovarov medzi KĽDR a Japonskom do roku 2006, kedy Tokio zakázalo vstup severokórejských plavidiel do svojich vôd.

Pašerácka loď?

V lodi sú desiatky kajút rôznych tried, vrátane špeciálnych izieb, v ktorých bývali Kim Čong-unov dedko a otec. Plavidlo je vybavené tiež reštauráciou, barom s karaoke setom a obchodom, kde si hostia môžu kúpiť suveníry a drobné občerstvenie, ako napríklad zmrzlinu. Loď má kapacitu 350 osôb. Trajekt Mangjongpong 92 naposledy zavítal do Južnej Kórey v roku 2002, kedy viezol severokórejské roztlieskavačky na Ázijské hry konané v prístavnom meste Pusan.

Japonsko a ďalšie krajiny v minulosti vyjadrili podozrenie, že Severná Kórea využíva tento trajekt na pašovanie súčiastok pre severokórejský jadrový a raketový zbrojný program.