Zlepšia kritizované eZdravie?

Zlatica Beňová, Pravda | 08.02.2018 13:00
lekárka Foto:
Obnova hardvéru je podľa IT odborníkov nevyhnutná.
Technické problémy, s ktorými sa boria lekári, ak sa chcú napojiť do eZdravia, budú možno minulosťou. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), ktoré je za projekt elektronizácie zdravotníctva zodpovedné, ide nakupovať nový hardvér.

Ten súčasný má už osem rokov, vyžaduje si častejší servis, čo spôsobuje finančné náklady navyše. Nový bude stáť štyri milióny a centrum ho bude platiť z vlastných peňazí.

Generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš priznáva, že situácia s prístrojmi, ktoré majú päť a niektoré aj osem rokov, je vážna. „Zastaraný hardvér spôsobuje častejšiu kazivosť, to znamená, že niektoré prvky vypadávajú častejšie a častejšie. Je tam nutný servisný zásah, ktorý nie je zadarmo,“ poznamenal Blaškovitš. Systém však podľa neho funguje. Uvádza, že je jeho vyťaženosť len desať percent. „Takže sme v celkom komfortnej zóne,“ doplnil.

IT odborníci pritom na zastaraný hardvér z roku 2011 upozorňujú už dlhší čas. Ten môže byť podľa nich aj príčinou možných technických problémov, na ktoré sa sťažujú lekári. Nevedia sa pripojiť do systému, často sa stáva, že im vypadáva, za každou operáciou musia použiť PIN kód, ktorý by mali vložiť len raz, na začiatku vyšetrovania, systém neodosiela údaje. Navyše server neprešiel záťažovými testami a zatiaľ nikto presne nevie povedať, aké ďalšie problémy môžu nastať alebo nenastať ďalej.

Verejné obstarávanie na nový hardvér beží už od minulého roka. Ukončenie tendra podľa centra zdravotníckych informácií komplikujú niektoré procesné veci. „My musíme ísť striktne podľa zákona o verejnom obstarávaní, takže nevieme nákup nijakým spôsobom urýchliť,“ povedal šéf NCZI. Čas sa podľa neho naťahuje dopĺňaním dokumentov či dovysvetľovaním rôznych informácií. Ide podľa neho o nadlimitnú súťaž a nevie ovplyvniť konečný dátum, kedy by mala byť ukončená.

Verejné obstarávanie je podľa Blaškovitša nultý krok k posilneniu celej infraštruktúry eZdravia. Šéf centra spresnil, že ide o akúsi prvú pomoc či záchranu a už pracujú na novom koncepte. „Novú infraštruktúru chcem vybudovať v rámci vládneho cloudu,“ povedal. Ide o virtuálny server, ktorý spadá pod ministerstvo vnútra.

Obnova hardvéru je podľa IT odborníkov nevyhnutná. Presun informácií zo starého na nový by pritom nemal byť problém. Myslí si to, IT odborník a šéfredaktor zive.sk Filip Hanker. „Dáta priebežne môžu bežať na starom a novom a postupne sa preklopia úplne na nový hardvér, pri súčasných technológiách by presun mohli skúsení odborníci zvládnuť za jednu noc,“ poznamenal s tým, že lekári, lekárnici či nemocnice by taký manéver nemali nijakým spôsobom pocítiť.

Dlhotrvajúce výberové konanie na nákup hardvéru včera vyčítali generálnemu riaditeľovi Blaškovitšovi poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Blaškovitš prišiel na mimoriadne zasadnutie výboru vysvetliť technické problémy, na ktoré sa sťažujú lekári v ambulanciách a dodávatelia softvérov, ktorí pomáhajú lekárom s inštalovaním sa do eZdravia. Výbor zobral jeho vysvetlenie na vedomie.

Blaškovitš uviedol, že lekári majú záujem pripájať sa do eZdravia. Aktívne ho dnes využíva 8 386 lekárov z dvadsaťtisíc. Za posledný mesiac urobili do 30-tisíc zápisov. Ide o záznamy z vyšetrení, prepúšťacie správy z nemocnice, výsledky zobrazovacích vyšetrení a podobne. Naplno funguje už evyšetrenie, erecept a elektronická zdravotná knižka. Plán na tento rok je, že v apríli sa spustia ďalšie časti – elaby, začne sa distribúcia zariadení k elektronickým občianskym preukazom, pacientsky sumár by mal fungovať od júla. Tento rok by mala byť spustená aj emedikácia (podanie liekov v ambulancii).

eZdravie beží v ostrej prevádzke od januára a podľa zdravotníkov je to katastrofa. Systém aj ľudia zaň zodpovední si od odbornej obce vyslúžili veľkú kritiku. Podľa lekárov prepojenie cez internet nefunguje, ohrozené sú osobné údaje pacientov, hrozí tiež zmiešanie zdravotných záznamov. Padlo aj niekoľko trestných oznámení.

Lekárom za nepripojenie do eZdravia hrozili pokuty. Parlament to tento týždeň zmiernil, pokuty by tak už nemali byť povinné. Nové pravidlá odobril aj pre zdravotné poisťovne. Tie po novom nebudú môcť podmieňovať prepojenie ambulancií či nemocníc do ezdravia uzatvorením akejkoľvek inej zmluvy alebo dodatku k zmluve o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ