Biely dom vraj nepoznal rozsah prehreškov poradcu Portera

ČTK | 09.02.2018 07:02
Rob Porter Foto: ,
Rob Porter po boku prezidenta Donalda Trumpa podávajúc dokument.
Americké médiá medzitým zistili, že Porter nemal bezpečnostnú previerku, hoci predpisy ju pre tento post vyžadujú.

Biely dom nepoznal rozsah prehreškov vplyvného prezidentského poradcu Roba Portera, ktorý rezignoval pre obvinenie z násilia na svojich dvoch bývalých manželkách. Vo Washingtone to vo štvrtok vyhlásil hovorca Bieleho domu Raj Shah. Poradca, ktorý mal na starosti triedenie dokumentácie smerujúce k podpisu prezidenta Donalda Trumpa, obvinenia popiera, v stredu ale zo služby v Bielom dome odišiel. Obe ženy tvrdia, že boli vystavené fyzickému, citovému i verbálnemu týraniu. Prvá Porterova žena Colbie Holdernessová povedala, že ju Porter počas ich päťročného manželstva bil a škrtil. Jej nástupkyňa Jennifer Willoughbyová opísala, že ju Porter raz vyvliekol nahú zo sprchy a kričal na ňu. Požiadala vtedy o súdnu ochranu.

Americké médiá medzitým zistili, že Porter nemal bezpečnostnú previerku, hoci predpisy ju pre tento post vyžadujú. Trump vraj o tom nevedel a prekvapili a zarmútili ho informácie o poradcových násilnostiach. Personálny šéf Bieleho domu John Kelly, Porterov nadriadený, sa ho najprv zastal, neskôr vyhlásil, že je jeho správaním šokovaný.

Shah pripustil, že prezidentská kancelária sa v Porterovom prípade príliš nevyznamenala. „Mnohí z nás si mali počínať lepšie,“ povedal hovorca.