Peskov: Putin rokoval v pondelok s Trumpom aj o KĽDR

ČTK | 13.02.2018 12:21
Pondelkový telefonát prezidentov Ruska a USA Vladimíra Putina a Donalda Trumpa bol konštruktívny a týkal sa okrem iného situácie okolo Severnej Kórey. V utorok v Moskve to povedal kremeľský hovorca Dmitrij Peskov. Putin je podľa hovorcu prechladnutý, jeho stav však nie je vážny a prezident pokračuje v práci.

O telefonickom rozhovore s Trumpom hovoril Putin už pri pondelňajšej schôdzke s predsedom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom v Moskve. Prezidenti hovorili o vyriešení izraelsko-palestínskeho konfliktu a Trump počas rozhovoru vyjadril Putinovi sústrasť v súvislosti s leteckou katastrofou pri Moskve, kde sa zrútilo lietadlo An-148 a zahynulo všetkých 71 osôb na palube.

Americký prezident Rusku ponúkol pomoc pri vyšetrovaní katastrofy, za čo Putin poďakoval, uviedol v utorok Peskov. „Dotkli sa aj témy Severnej Kórey, ale nešlo o hlbšiu výmenu názorov,“ vyhlásil hovorca a odmietol novinárom povedať podrobnosti.

Peskov potvrdil utorkové informácie niektorých ruských médií, že ruský prezident je prechladnutý. Už pri pondelkovom rozhovore s Abbásom to bolo údajne počuť na hlase. Rokovanie s palestínskym predstaviteľom bolo kvôli Putinovom chorobe preložené zo Soči do Moskvy a niekoľko bodov svojho pondelkového aj utorkového programu Putin údajne zrušil.

„O žiadne závažné ochorenie nejde, pokračuje v práci. Jeho program ďalej beží, aj keď s ohľadom na prechladnutie,“ citovala Peskova agentúra TASS.