Prezident nechráni dobré meno Slovenska v zahraničí, povedal Fico

SITA, Pravda.sk, TASR | 06.03.2018 14:42, aktualizované: 
PREMIÉR: Stretnutie s veľvyslancami EÚ a USA Foto: ,
Predseda vlády SR Robert Fico (uprostred) sa zdraví s veľvyslancami pred začiatkom pracovného obeda premiéra SR s veľvyslancami krajín Európskej únie a Spojených štátov amerických na Úrade vlády SR v súvislosti s aktuálnou politickou situáciou na Slovensku.
"Stretol som sa s veľvyslancami preto, že to, čo sa stalo po zločine, nemalo obdoby. Jednorazový exces bol zrazu zámienkou na zobrazovanie nášho štátu ako krajiny, kde sa novinári vraždia na bežnom poriadku," povedal premiér Fico po stretnutí s veľvyslancami krajín EÚ a USA. "Informoval som veľvyslancov o masívnom vyšetrovaní a využití zahraničných partnerov. Povedal som im, aby nám poradili, čo ešte treba urobiť."

Slovensko ostáva tou istou demokratickou krajinou, akou bolo pred vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Povedal to médiám premiér Robert Fico. Tento fakt si premiér nedovoľuje spochybňovať a tiež nedovolí, „aby niekto kydal na našu republiku“.

„Imidž Slovenska nevzniká za deň. Spýtajte sa v zahraničí, aký imidž má Slovensko. Slovensko má perfektný imidž. Čakal som, že niekto (prezident) nebude brázdiť rakúske svahy, príde z dovolenky a zavolá mne a ministrovi vnútra, že prípad treba vyšetriť. Pokiaľ ide o ochranu Slovenska a jeho dobrého mena v zahraničí, prezident nič neurobil,“ povedal Fico.

„Nemal som žiaden telefonát od prezidenta ani predstaviteľa opozície, v ktorom by sa niekto pýtal, ako stojí vyšetrovanie,“ uviedol premiér a znovu zopakoval, že prezident destabilizuje Slovensko. Okrem toho premiér vyjadril pochybnosť nad tým, že prezident Andrej Kiska vedel, čo číta, narážajúc na prezidentovo nedeľňajšie vystúpenie k situácii na Slovensku. (Čítajte doslovné nedeľňajšie vyhlásenie prezidenta Kisku.)

Fico sa vyjadril aj k pokrývaniu závažných káuz slovenskými médiami. „Ak nám ktorýkoľvek šéfredaktor zavolá s tým, že jeho človek vyšetruje vážny prípad, poskytneme mu ochranu,“ povedal premiér a dodal, že ide o nový prvok, ktorý sa pokúsia dostať aj do legislatívy.

O Sorosovi

Premiér ďalej uviedol, že jeho otázka týkajúca sa Georgea Sorosa je absolútne legitímna a je mu ľúto, že prezident na ňu neodpovedal. „Žiadam prezidenta, aby mi odpovedal, čo bolo obsahom tohoto rokovania, prečo tam išiel sám a vylúčil delegáciu štátu. Kto mu má veriť?“ spýtal sa premiér.

"Žiadam prezidenta, aby mi odpovedal, čo bolo obsahom tohoto rokovania a prečo vylúčil delegáciu štátu. Kto mu má veriť?
Robert Fico

„Všetko, čo sa deje v posledných dňoch, nás oprávňuje tvrdiť, že na Slovensku sa dejú veci, ktoré s demokraciou nemajú nič spoločné. Nie ja, ale predstaviteľka opozície povedala, že na Slovensku treba urobiť prevrat. Žiadam prezidenta, aby sa vrátil do ústavných koľají,“ ukončil vystúpenie Fico.

V utorok sa o 12:00 v Zrkadlovej sále Úradu vlády SR v Bratislave uskutočnil pracovný obed s veľvyslancami krajín Európskej únie a Spojených štátov amerických v súvislosti s aktuálnou politickou situáciou na Slovensku.

Na obed s premiérom Ficom prišlo zhruba 14 veľvyslancov krajín EÚ a USA. Na stretnutí k aktuálnej politickej situácii bol aj minister vnútra Robert Kaliňák.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ