Fico pripravil vlastný návrh deklarácie

Pravda.sk, SITA | 09.03.2018 12:50
Premiér Robert Fico prišiel na rokovanie troch najvyšších činiteľov o upokojení situácie na Bratislavský hrad s vlastným návrhom, ktorý sa od návrhu prezidenta Kisku líši. Čítajte jeho znenie.

Spoločné vyhlásenie troch najvyšších ústavných činiteľov

V rámci štandardného politického dialógu sa dnes 9. marca 2018 stretli na Bratislavskom hrade traja najvyšší ústavní činitelia.

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko a predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico:

  1. Vyjadrili plnú podporu a dôveru orgánom činným v trestnom konaní pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a prijali záväzok zabezpečiť v rámci svojich právomocí úplnú nezávislosť a nestrannosť vyšetrovania tohto zločinu ako aj všetkých súvisiacich trestných činov.
  2. Skonštatovali, že sloboda prejavu a sloboda tlače majú na Slovensku vysokú úroveň a je v životnom záujme našej demokratickej krajiny tieto hodnoty udržať a chrániť.
  3. Vyjadrili rešpekt k dnes pripravovaným verejným zhromaždeniam a vieru, že účastníci týchto zhromaždení budú mať záujem realizovať základné ústavné právo pokojne sa zhromažďovať.
  4. Zobrali na vedomie informácie o bezpečnostných rizikách spojených s dnešnými zhromaždeniami, najmä o vysoko pravdepodobných pokusoch zneužiť pokojné občianske zhromaždenia na násilné podujatia.
  5. Požiadali všetky relevantné bezpečnostné zložky, aby vyvinuli maximálne úsilie na ochranu pokojných zhromaždení a na predchádzanie násilnostiam.

    Andrej Kiska, prezident SR

    Andrej Danko, predseda Národnej rady SR

    Robert Fico, predseda vlády SR