Kiska považoval za nekorektné prísť s iným textom deklarácie, ako to spravil Fico

Pravda.sk, TASR | 09.03.2018 13:44, aktualizované: 
kiska Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska.
Občania podľa Kisku očakávajú reálne riešenie politickej krízy a jasné politické vyvodenie zodpovednosti.

„Od minulého týždňa sa zásadne zmenila atmosféra v celej krajine. Ohavné vraždy otriasli celým Slovenskom. Viackrát som zopakoval, že je dôležité urýchlene začať proces návratu dôvery ľudí k vlastnému štátu,“ povedal Kiska a zdôraznil, že vidí stále iba dve možnosti, a to rekonštrukciu vlády a predčasné voľby.

Ďalej zdôraznil, že jeho názory a názory premiéra sa zásadne rozchádzajú. Vyjadril tiež nespokojnosť s tým, že predom nedostal žiadne pripomienky k svojmu návrhu na zlepšenie situácie. Aj preto sa napokon nedokázali zhodnúť na písomnej deklarácii a považoval za nekorektné prísť s iným návrhom, ako to spravil premiér. „Je mi to ľúto,“ povedal prezident.

Kiska zároveň pozval vládne strany na rokovanie v pondelok. „Mojou povinnosťou je zabezpečiť riadny chod ústavných orgánov, preto som začal rokovania s politickými stranami o tom, ako si predstavujú riešenie. Zdôraznil som podporu orgánom činným v trestnom konaní. Ocenil som aj to, že polícia je pripravená zabezpečiť pokojný priebeh dnešných zhromaždení,“ menoval Kiska.

Občania podľa Kisku očakávajú reálne riešenie politickej krízy a jasné politické vyvodenie zodpovednosti. „Som presvedčený, že ako spoločnosť sa dokážeme zomknúť a pokojne ju vyriešiť. Chcem preto ako prezident poprosiť, aby tí, ktorí sa zúčastnia, nech je slušné Slovensko naozaj slušné a nech je hlas každého slušného človeka našej krajiny aj počuť,“ uzavrel prezident.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ