Za slušnosť sa pochodovalo aj v Prahe či v Brne

TASR | 09.03.2018 18:32, aktualizované: 
Pochodov za slušnosť sa zúčastnili stovky ľudí v aj v susednom Česku. V Prahe si demonštranti, ktorí sa zišli pred budovou veľvyslanectva SR, priniesli aj transparenty so slovami: "Za naše deti, ktoré hľadajú pravdu za mamy." TASR o tom informoval spoluorganizátor pochodu Miroslav Surmánek.

V rámci Pochodu za slušné Slovensko sa v Prahe podľa odhadov organizátorov stretlo v piatok okolo 2000 ľudí. Spomínali na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovu a zišli sa najmä preto, aby poukázali na svoju túžbu po pravde a nespokojnosť s nespravodli­vosťou, tvrdia organizátori.

„Takto pred týždňom sme tu zapaľovali sviečky, dúfali sme, že sa niečo zmení, že sem už nebudeme musieť prísť znovu, a vidíte, sme tu znova,“ odznelo z úst jedného z organizátorov pražského Pochodu za slušnosť Šimona Žďárského pred davom ľudí.

Český investigatívny novinár Jaroslav Kmenta v rámci svojho vystúpenia vyhlásil, že je „presvedčený, že na Slovensku zlyhal systém, systém politiky a štátu“. Ďalej zdôraznil, že je podstatné, aby na Slovensku a aj v Česku ostala zachovaná sloboda slova a tlače, a citoval sudcov najvyššieho súdu USA: „Tlač má slúžiť tým, ktorým sa vládne, nie tým, ktorí vládnu.“

Na pódiu sa zhromaždeným prihovoril aj Michael Szatmáry: „Nezabúdame, nekradneme a nebojíme sa. Preto sme tu… Dnes tu stojím preto, aby som vám povedal, že na rozdiel od politikov vám verím, verím, že spolu dokážeme urobiť zmenu.“

„Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nám vytrhla slová z úst. Minúta ticha však už uplynula a my musíme začať kričať, pretože jazyk nám ešte nevytrhla,“ vyhlásila slovenská režisérka a herečka Tereza Nvotová. Svoj príhovor ukončila slovami: „Verím, že pravda zvíťazí.“

Na pochode podľa Surmánka vystúpilo viacero hostí, medzi ktorými bude český investigatívny novinár Jaroslav Kmenta, autor knihy Boss Babiš, slovenská režisérka a herečka Tereza Nvotová či Fedor Gál.

Doplnil, že ich požiadavky sú rovnaké ako tie, ktoré majú demonštrujúci na Slovensku, a bude sa podpisovať aj protikorupčná petícia. „Požadujeme dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin,“ vyhlásil Surmánek.

V Brne sa pochodovalo nielen za slušnosť na Slovensku, ale aj v Česku. „Atmosféra je plná nádeje. Zatiaľ je to pokojné, ale pokojné neznamená tiché. Je potrebné sa dôrazne ohradiť proti tomu, čo sa momentálne deje, či už ide o vraždu Jána Kuciaka na Slovensku alebo vyjadrenia určitých českých politikov voči novinárom,“ uviedol jeden z organizátorov brnianskeho pochodu Dominik Levíček a dodal, že pod sochou Masaryka na Komenského námestí sa doposiaľ zišlo približne 300 ľudí.