Assangeovi v Ekvádore vypli internet

SITA | 28.03.2018 22:26
Julian Assange Foto:
Julian Assange.
Assangea už Ekvádor raz od internetu odpojil. Bolo to v roku 2016, po tom, ako WikiLeaks zverejnili kompletný archív e-mailov Hillary Clintonovej.

Zakladateľovi internetovej platformy WikiLeaks Julianovi Assangeovi, ktorý sa od roku 2012 ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, v stredu predstavitelia veľvyslanectva vypli internet. Informovala o tom ekvádorská vláda, podľa ktorej boli dôvodom Assangeove plamenisté príspevky na sociálnych sieťach, v ktorých obhajoval zosadeného katalánskeho prezidenta Carlesa Puigdemonta. Podľa stanoviska ekvádorskej vlády Assangeove vyhlásenia ohrozovali vzťahy Ekvádoru s niektorými európskymi krajinami a vláda sa rozhodla odpojiť ho od internetu preto, „aby zabránila prípadným škodám“.

Assangea už Ekvádor raz od internetu odpojil. Bolo to v roku 2016, po tom, ako jeho platforma WikiLeaks zverejnila, podľa mnohých cielene a v spolupráci s Ruskom či s táborom Donalda Trumpa, informácie poškodzujúce pred americkými prezidentskými voľbami Hillary Clintonovú – konkrétne kompletný archív jej e-mailov z predvolebného obdobia.

Štyridsaťšesťročný Austrálčan Assange sa v roku 2012 ukryl na ekvádorskom veľvyslanectve, aby sa vyhol vydaniu do Švédska. Tamojšie úrady ho stíhali v prípade údajného znásilnenia, ktorého sa v tejto škandinávskej krajine mal dopustiť v roku 2010. Ekvádor mu preto poskytol politický azyl. Švédsko medzičasom stíhanie odložilo, Assangeovi však stále hrozí vydanie do USA, kde ho chcú stíhať za zverejnenie tajných dokumentov na stránkach WikiLeaks.