Liberáli očakávajú, že po Krajmerovi budú nasledovať ďalší

SITA | 30.03.2018 11:27
Odstúpenie riaditeľa národnej protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Róberta Krajmera je síce dôležitý, ale zďaleka nie postačujúci krok na očistu Policajného zboru od politického zasahovania. Tvrdí to strana Sloboda a Solidarita (SaS) vo svojej reakcii na štvrtkové oznámenie o konci Krajmera vo vedení reakcii národnej protikorupčnej jednotky.

SaS očakáva, že rovnako ako Krajmer poodchádzajú z funkcií aj ďalší skompromitovaní policajní dôstojníci – Tibor Gašpar, Peter Hraško, Milan Lučanský a ďalší.

Tlačovú správu SaS k odstúpeniu Róberta Krajmera z pozície riaditeľa národnej protikorupčnej jednotky NAKA poskytla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

Odchodom Krajmera by sa podľa SaS nemalo zabudnúť na vyšetrenie podnikateľských aktivít jeho manželky a prepojenia na osoby s pochybnou povesťou. „V Krajmerovom záujme totiž nie je zisťovanie pôvodu majetku jeho manželky. Pripomíname, že tlak verejnosti dôsledne vyšetriť pochybné aktivity a prepojenia sa týka aj ďalších policajných funkcionárov, osobitne policajného prezidenta Gašpara a šéfa inšpekcie v rezorte vnútra Lučanského,“ tvrdia predstavitelia SaS.

Krajmer skončí k 1. aprílu

Riaditeľ národnej protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer končí vo funkcii. Odchádza na vlastnú žiadosť a vo funkciu končí k 1. aprílu. Vo štvrtok 29. marca o tom médiá informoval tlačový odbor ministerstva vnútra v spoločnom stanovisku Ministerstva vnútra SR a Prezídia Policajného zboru SR po rokovaní ministra vnútra Tomáša Druckera s prezidentom Policajného zboru Tiborom Gašparom a riaditeľom NAKA Petrom Hraškom v personálnej otázke riaditeľa národnej protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera.

„Moje rozhodnutie som urobil po dôkladnom zvážení a vzhľadom na neprimeraný nátlak na moju rodinu a prácu protikorupčnej jednotky, ktorý vnímam ako nedôvodný a politizujúci. Mojou povinnosťou je zabezpečiť nestranné a nezaťažené fungovanie profesionálnej práce vyšetrovateľov a kriminalistov národnej protikorupčnej jednotky bez toho, aby bola ich práca a výsledky spochybňované," cituje stanovisko Krajmera.

Drucker o tom vedel

Protikorupčnú jednotku NAKA bude dočasne viesť poverený zástupca riaditeľa. Róbert Krajmer zostáva v Policajnom zbore a nateraz nebude zastávať pozíciu v útvaroch kriminálnej služby.

Minister vnútra Tomáš Drucker bol o tomto zámere informovaný prezidentom Policajného zboru ešte 27. marca počas jeho oficiálnej návštevy na policajnom prezídiu s vedením Policajného zboru a následne sa pracovne stretol s prezidentom PZ Tiborom Gašparom a riaditeľom NAKA Hraškom na riešení tejto otázky 28. marca a 29. marca.