Rezort diplomacie USA: Režimy Číny, Ruska, KĽDR a Iránu sú odsúdeniahodné

ČTK | 20.04.2018 20:03
V Číne, Rusku, Iráne a Severnej Kórei vládnu odsúdeniahodné režimy, ktoré prakticky denne porušujú ľudské práva a sú zdrojom nestability. Uvádza to výročná správa amerického ministerstva zahraničia za rok 2017 venovaná dodržiavaniu ľudských práv, ktorú zverejnili vo Washingtone.

Štvoricu štátov americká diplomacia uviedla ako príklad krajín, ktoré obmedzujú slobodu slova a zhromažďovania a tolerujú násilie proti menšinám. Štáty, ktoré ohrozujú základnú dôstojnosť ľudí, sú podľa amerického ministerstva „morálne odsúdeniahodné“.

V komentári k správe, ktorej plný text zatiaľ nie je k dispozícii, úradujúci americký minister zahraničia John Sullivan povedal, že Spojené štáty sa snažia ísť príkladom a podporovať zásady dobrého vládnutia a zvrchovanosti práva. S odvolaním sa na aktuálnu verziu národnej bezpečnostnej stratégie USA uviedol, že skorumpované a slabé vládnutie ohrozuje globálnu stabilitu aj záujmy Spojených štátov.

„Niektoré vlády nie sú schopné zaistiť bezpečnosť a uspokojiť základné potreby svojich ľudí, iné si to jednoducho ani neželajú,“ povedal Sullivan. „USA budú ďalej podporovať všetky po celom svete, ktorí bojujú za ľudskú dôstojnosť a slobodu,“ dodal.