Vo veku 86 rokov zomrel štvrtý muž na Mesiaci, astronaut Alan Bean

ČTK | 26.05.2018 22:19
PEOPLE-ALAN BEAN/ Foto:
Astronaut Alan Bean na snímke z roku 1981.
Vo veku 86 rokov zomrel v americkom Houstone štvrtý muž na Mesiaci, astronaut Alan Bean. Informovala o tom vo svojom vyhlásení americká vesmírna agentúra NASA. Podľa rodiny Bean zosnul po krátkej chorobe obklopený svojimi blížnymi.

Alan Bean bol pilotom lunárneho modulu na kozmickej lodi Apollo 12, ktorá odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride smerom k Mesiacu 14. novembra 1969. Trojčlennú posádku tvorili ešte veliteľ letu Charles Conrad a pilot veliteľského modulu Richard Gordon.

Archívna snímka z roku 1969. Zľava Alan Bean,...
Astronaut Alan Bean na snímke z 19. novembra 1969.
+2Alan Bean na archívnej fotografii z roku 2008.

O päť dní neskôr zostúpili Conrad a Bean ako v poradí tretí a štvrtý človek v lunárnom module na povrch Mesiaca, zatiaľ čo Gordon zostal v materskej lodi krúžiacej na obežnej dráhe Mesiaca. Conrad a Bean pristáli na rozhraní Oceánu búrok a Mora poznaného, ​​blízko miesta, kde v roku 1967 pristála americká sonda Surveyor 3.

Na mesačnom povrchu strávili 31 hodín a 31 minút, z toho sedem hodín a 45 minút mimo kabíny modulu. Absolvovali dve vychádzky, počas ktorých nachodili viac ako dva kilometre a nazbierali vyše 34 kilogramov vzoriek mesačných hornín. Na povrchu Mesiaca tiež nainštalovali sadu vedeckých prístrojov. Potom sa v lunárnom module vrátili k materskej lodi, s ktorou sa spojili, a 21. novembra sa všetci traja vydali späť k Zemi, kam tri dni na to v poriadku dorazili. Celkom Bean strávil vo vesmíre 69 dní, uviedla agentúra AP.