Hlina nevylučuje, že KDH podporí v prezidentských voľbách Františka Mikloška

TASR | 10.06.2018 13:01
Líder mimoparlamentného KDH Alojz Hlina nevylučuje, že kresťanskí demokrati podporia v prezidentských voľbách Františka Mikloška. Pripustil to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike napriek tomu, že v KDH sa najskôr rátalo ako s kandidátom Mariánom Čaučíkom.

„Meno Františka Mikloška vzbudzuje rešpekt. KDH má v týchto voľbách dva legitímne záujmy – aby prebehli dôstojne a aby konzervatívci mali relevantného kandidáta. Kandidatúra Mikloška nie je v kontrapunkte voči žiadnemu z týchto záujmov,“ ozrejmil Hlina s tým, že hnutie bude ešte situáciu vyhodnocovať. „My sme už predstavili príbeh pána Mariána Čaučíka. Ale zachováme sa zodpovedne, konštruktívne a racionálne. My to zhodnotíme,“ uistil.

Na margo novembrových komunálnych volieb Hlina poznamenal, že ho mrzí, že sa SaS, OĽaNO a KDH nedohodli na spoločnom kandidátovi na primátora Bratislavy. „V niečom sme sa dohodli a v niečom nie. Som rád, že sme našli zhodu v Košiciach. Politika nie je o láske, ale o racionalite. V Bratislave to bude súboj oligarchických titanov, každý z nich má svojho koňa v stajni. Ak chcete tento zápas vyhrať, potrebujete veľmi silnú emóciu. A my ju ponúkame,“ podotkol v súvislosti s kandidátkou KDH Caroline Líškovou, ktorú označil za múdru a vzdelanú.

Hlina sa nevyhol ani parlamentnej politike. Strana Smer podľa jeho slov umiera, polčas rozpadu nastal. „Oni majú tendenciu to brzdiť, ale KDH nemá za úlohu ich doopatrovať. KDH so Smerom spolupracovať nebude,“ deklaroval.

K téme výrazného obmedzenia interrupcií, s ktorou prišla ĽSNS, Hlina poznamenal, že ak to myslíte s ochranou života vážne, nemôžte hádzať kamene po kočíkoch. „Nechali sme sa trošku vtiahnuť do cynickej pasce. Kresťanskí demokrati sa k tejto téme neprihlasujú, oni sú jej nositeľmi. Mrzí ma ale, že sme sa do tej pasce nechali vtiahnuť,“ dodal s tým, že v tejto debate mu chýbajú ženy a nepáči sa mu, že síru chrlia len muži.