OSN: V sýrskom Idlibe je ohrozených 2,5 milióna civilistov

ČTK | 11.06.2018 12:44
syria, idlib, bombardovanie, Foto: ,
Následky bombardovania sýrskej armády pozícií v sýrskom Idlibe, ktoré údajne majú pod kontrolou povstalci. Archívna snímka.
V provincii Idlib na severozápade Sýrie je ohrozených 2,5 milióna civilistov, ktorí nebudú mať kam utiecť v prípade, že budú boje v regióne naďalej eskalovať. V dôsledkov bojov bolo v Sýrii len v prvých štyroch mesiacoch tohto roka presídlených viac než 900 000 ľudí. S odkazom na oznámenie humanitárneho koordinátora OSN pre Sýriu Panosa Moumtzisa o tom informovali agentúry Reuters a AFP.

Idlib je teraz najväčšia časť Sýrie, ktorú ešte vláda nemá vo svojich rukách. Z postupne oslobodzovaných oblastí tam odišli členovia skupín, ktoré bojovali proti Damasku a tiež ich rodiny. Sýrskej armáde v boji pomáha Rusko a tiež Irán.

Humanitárny koordinátor OSN Panos Moumtzis v Ženeve vyzval hlavné svetové mocnosti, aby sprostredkovali mierovú dohodu medzi hlavnými aktérmi sýrskeho konfliktu, pomohli tak ukončiť vojnu a zabránili krviprelievaniu v Idlibe. „Bojíme sa, že bude presídlených smerom k Turecku 2,5 milióna ľudí. Nie je iné miesto (v Sýrii), kam môžu ísť,“ povedal.

Moumtzis tiež oznámil, že v Sýrii bolo v prvých štyroch mesiacoch tohto roka presídlených viac než 920 000 ľudí. Zdôraznil pritom, že ide o doteraz najvyšší počet vysídlených osôb v takto krátkom období za celý sedemročný sýrsky konflikt.

V nedeľu prišiel humanitárny konvoj OSN do mesta Dúmá vo východnej Ghúte, čo je enkláva na okraji Damasku. Sýrska vláda neumožnila zamestnancom OSN konvoj sprevádzať, uviedol Moumtzis.