Nepriestrelné sklo ochráni návštevníkov Eiffelovej veže pred teroristami

ČTK | 16.06.2018 10:20
V Paríži dokončujú nový ochranný plot - čiastočne sklenený a nepriestrelný - okolo Eiffelovej veže, ktorý má ochrániť návštevníkov tejto turistickej atrakcie pred prípadným teroristickým útokom. Dielo za takmer 35 miliónov eur má byť hotové v polovici júla, uviedla stanica BBC na svojom webe.

Provizórne bariéry okolo veže rozmiestnili už pred dvoma rokmi, teraz ich nahrádza trvalejšie riešenie: priestranstvo pri veže obklopia z dvoch strán sklenené steny s hrúbkou 6,5 centimetra, ďalšie dve strany zabezpečia kovové ploty vysoké 3,24 metra, teda stotinu výšky veže. Pri sklenených stenách rozmiestnia ešte 420 prekážok proti prípadnému útoku automobilom. Nad bezpečím tu bdejú hliadkujúci vojaci.

Bernard Gaudillère, ktorý stojí na čele spoločnosti prevádzkujúcej Eiffelovu vežu, vyhlásil, že nové bariéry, „pevné ako skala“, zaistia „absolútne bezpečie“. A tiež sú podľa jeho názoru „oveľa krajšie a romantickejšie“ ako dočasné zábrany, ktoré nahradia v rámci celkovej rekonštrukcie veže za 300 miliónov eur pred olympijskými hrami v Paríži v roku 2024.

Ale Parížania zo skupiny, ktorá si hovorí Priatelia Martových polí (na ktorých Eiffelova veža stojí), protestujú, že stavbu bariér nekonzultovali s miestnymi obyvateľmi. Vadia im tiež príliš vysoké náklady na ploty a ťažkosti s prístupom pre autobusy a pre zdravotne postihnutých. Tvrdia tiež, že radnica využila výnimočný stav na to, aby pod pláštikom bezpečnosti presadila zmeny bez skúmania ich vplyvu na verejné záujmy.

Pri teroristických útokoch vo Francúzsku v posledných troch rokoch prišlo o život viac ako 240 ľudí.

Eiffelova veža, predstavujúca symbol Paríža i celého Francúzska, každý rok uvíta okolo sedem miliónov návštevníkov.