Herečku Susan Sarandon zatkli na proteste proti rozdeľovaniu migrantov

TASR | 29.06.2018 19:40
Susan Sarandonová Foto: ,
Americká oscarová herečka Susan Sarandonová sa ocitla medzi takmer 600 ženami zatknutými na okupačnom proteste pred budovou amerického Senátu.
Americká oscarová herečka Susan Sarandonová sa ocitla medzi takmer 600 ženami zatknutými na štvrtkovom okupačnom proteste pred budovou amerického Senátu. Informáciu s odvolaním sa na tvít samotnej Sarandonovej priniesla v piatok na svojom webe britská spravodajská stanica BBC.

Polícia vo Washingtone obvinila vo štvrtok z nezákonného demonštrovania spolu 575 ľudí.

Ženy protestovali proti vládnej migračnej politike a prípadom oddeľovania detí od rodičov na južných americko-mexických hraniciach.

Ďalšie podobné demonštrácie sú naplánované na sobotu.

Herečka, ktorá získala v roku 1996 Oscara za hlavnú ženskú postavu vo filme Mŕtvy muž prichádza a preslávila sa ďalšími filmami ako Thelma a Louise (1991) či Čarodejnice z Eastwicku (1987), o svojom zatknutí informovala prostredníctvom statusu na Twitteri.

Sarandonovú už v minulosti zatkli v roku 1999 počas protestu proti policajnej brutalite po tom, ako policajti zastrelili neozbrojeného afroamerického tínedžera v New Yorku, dodala BBC.

V zuboch aj Trumpovej bunda

Medzi zadržanými bola aj demokratická politička Pramila Jayapalová. Tá považuje vládnu politiku v otázke detskej migrácie za krutú.

Na televíznych záberoch z protestu bolo vidno sediace ženy pred Senátom pokrikujúce slogan „zaujímame sa“. Išlo o priamy odkaz na prvú dámu Spojených štátov Melaniu Trumpovú, ktorá si na návštevu detského zadržiavacieho centra v Texase obliekla bundu s nápisom „Naozaj ma to nezaujíma, a teba?“.

Americký prezident Donald Trump minulý týždeň podpísal nariadenie, ktorým ukončil kontroverznú politiku rozdeľovania rodín migrantov, ilegálne vstupujúcich do USA cez hranice s Mexikom. Dodal však, že ním zavedená politika tzv. nulovej tolerancie voči nelegálnej migrácii zostáva naďalej v platnosti.

V dôsledku uplatňovania v apríli zavedenej politiky nulovej tolerancie bolo do konca mája oddelených od rodičov približne 2500 detí.