39 percent Ukrajincov chce na Donbas udrieť silou, vojenskú operáciu považujú za účinné riešenie

TASR | 04.07.2018 15:40
vojenská prehliadka, majdan, ukrajina, tanky, Foto: ,
Záber z vojenskej prehliadky na kyjevskom Majdane.
Tridsaťdeväť percent Ukrajincov je presvedčených, že vojenská operácia armády na dosiahnutie rozhodujúceho víťazstva je účinný spôsob vyriešenia konfliktu v Donbase. Naopak - 32 percent je presvedčených, že to len zhorší situáciu. Vyplýva zo prieskumu verejnej mienky, ktorý realizovala a v stredu zverejnila výskumná spoločnosť GfK Ukraine.

Podľa agentúry Ukrinform prieskum taktiež ukázal, že obyvatelia všetkých ukrajinských oblastí považujú za zhoršenie situácie to, ak by došlo k prípadnej priamej vojenskej invázii zo strany Ruskej federácie.

Okrem toho vo všetkých makroregiónoch občania predpovedajú, že v roku 2018 sa hlavné úsilie o vyriešenie konfliktu zameria na hľadanie dialógu a na rokovania (75 percent respondentov). Zintenzívnenie nepriateľských útokov na východe Ukrajiny očakáva 19 percent respondentov.

Prieskum uskutočnila spoločnosť GfK Ukraine od 14. apríla do 2. mája. Celkovo telefonicky oslovila 1975 respondentov. Z nich 536 bolo z Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti (z území kontrolovaných ukrajinskou vládou).

Prieskum sa realizoval vo všetkých oblastiach Ukrajiny s výnimkou okupovaných častí Doneckej a Luhanskej oblasti a Krymu.