Trumpove výroky o plynovode neovplyvnia summit, hovorí Kremeľ

ČTK | 12.07.2018 14:52
Dmitrij Peskov Foto: ,
Hovorca Kremľa, Dmitrij Peskov.
Vyjadrenia amerického prezidenta Donalda Trumpa o tom, že projekt plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Nemecka rozdeľuje Európu, podľa Kremľa neovplyvní plánovanú pondelkovú schôdzku šéfa Bieleho domu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Helsinkách.

Trumpov postoj považuje Moskva za pokus prinútiť Európanov k nákupu drahšieho plynu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zdôraznil, že európski odberatelia si musia sami vybrať, kde budú plyn nakupovať.

Peskov odmietol Trumpove slová, vyslovené v stredu na summite NATO v Bruseli, okrem iného o tom, že Nemecko je „zajatcom“ Moskvy kvôli svojej energetickej závislosti. Peskov zdôraznil, že Moskva a Berlín sú rovnomerne závislé na sebe navzájom.

„Pokiaľ ide o závislosť Nemecka (na Rusku) ako veľkého nákupcu plynu, nemôžeme s týmto tvrdením súhlasiť,“ povedal hovorca Kremľa novinárom. „Dodávky plynu prostredníctvom plynovodu nevedú k závislosti jednej krajiny na druhej, ale k úplnej vzájomnej závislosti. To je zárukou stability a budúceho rozvoja,“ dodal Peskov.

Kremeľ označil Trumpove výroky ako nekalú súťaž

Trump v stredu okrem iného poznamenal, že Nemecko robí chybu, keď podporuje výstavbu plynovodu cez Baltické more za 11 miliárd dolárov, aby dovážalo ešte viac ruského zemného plynu, zatiaľ čo aliančné záväzky týkajúce sa výdavkov na obranu Berlín neplní.

Podľa Kremľa má projekt Nord Stream 2 čisto komerčnú povahu a Trumpove útoky proti plynovodu označil za nekalú súťaž. Rusko údajne po desaťročia dokazovalo, že je spoľahlivým dodávateľom energií do Európy. Podľa Kremľa môže Rusku v cenách plynu konkurovať len málo dodávateľov.

Na stretnutí Trumpa s Putinom, plánovanom na pondelok v Helsinkách, napriek tomu Trumpove výroky pravdepodobne nebudú mať vplyv, domnieva sa Peskov. Od začiatku sa totiž podľa neho očakávalo, že pôjde o náročný summit.