O čom bol dôverný rozhovor Trumpa s Putinom, pýtajú sa Američania. Odpovede neprichádzajú

ČTK | 19.07.2018 11:24
USA-RUSSIA/SUMMIT Foto: ,
Americký prezident Donald Trump (vľavo) a šéf Kremľa Vladimir Putin na tlačovej konferencii v Helsinkách.
Americkí vládni činitelia sa od začiatku týždňa márne snažia zistiť, čo prezident Donald Trump vlastne dohodol na summite s ruským vodcom Vladimirom Putinom v Helsinkách, píše denník The Washington Post.

Hovorca ministerstva obrany USA napríklad nie je schopný odpovedať na otázky novinárov, aký dopad môže schôdzka mať na americkú armádu.

Washingtonské noviny poukázali na stredajšiu informáciu ruského veľvyslanca v USA Anatolija Antonova, že rokovania vo Fínsku vyústili do „významnej ústnej dohody“ ohľadom kontroly zbrojenia. Putin vraj tiež Washingtonu predložil „špecifické a zaujímavé návrhy“ spolupráce Ruska a USA v Sýrii. Ani tí najvyššie postavení americkí vojenskí činitelia však podrobnejšie informácie nemajú, prípadne nevedia vôbec nič, píše denník.

Minister obrany Jim Mattis sa podľa The Washington Post nezúčastnil stredajšieho zasadnutia vlády, od začiatku týždňa sa na verejnosti neobjavil a summit nekomentoval. Podľa vládnych zdrojov môže trvať niekoľko dní, než poradcovia spracujú a vydajú internú správu o priebehu besied počas summitu. Situáciu môže komplikovať aj skutočnosť, že viac ako dvojhodinový rozhovor s Putinom absolvoval Trump len s tlmočníkmi, bez stenografov.

Podľa hovorkyne Bieleho domu Sarah Sandersovej bolo predmetom diskusie niekoľko tém vrátane „humanitárnej pomoci Sýrii, iránskeho jadrového programu, izraelskej bezpečnosti, severokórejskeho vytvorenia denuklearizovaných zón, Ukrajiny a okupácie Krymu, obmedzenia jadrových arzenálov USA a Ruska a pochopiteľne ruského zasahovania do našich volieb“.

Americký prezident Donald Trump na stretnutí s...
Ľudia v uliciach Helsínk protestujú proti...
+15"Trump nazval médiá nepriateľmi ľudí", píše sa...

Sandersová ani nikto iný ale nespresnil, aké konkrétne výsledky boli dosiahnuté. Obmedzili sa na tvrdenie o „začiatku dialógu s Ruskom,“ uvádza denník.

S otázkou, či môže podať svedectvo o besede štátnikov tlmočník, odkázala Sandersová novinárov na ministerstvo zahraničia. Jeho hovorkyňa Heather Nauertová označila takúto požiadavku za neobvyklú a dodala, že žiadnu podobnú žiadosť ministerstvo nedostalo, uviedol The Washington Post.