eZdravie stále v ťažkostiach

Zlatica Beňová, Pravda | 31.07.2018 08:00
ehealth Foto: ,
Demonštrácia systému pre médiá v decembri 2017.
Už viac ako pol roka naplno beží elektronické zdravotníctvo, ktoré má zjednodušiť prácu lekárom aj celý systém zdravotnej starostlivosti. Pacienti by už nemali mať v rukách papierové recepty či výmenné lístky a kvôli liekom by už nemali byť nútení čakať dlhé hodiny pred ambulanciami.

Skutočnosť je však taká, že najmä lekári špecialisti majú so systémom problém, a ak majú plnú čakáreň, idú po starom. Lekárne stále fungujú na papierových receptoch. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), ktoré je za projekt zodpovedné, uvádza, že tento rok je nábehový a počíta s postupným zlepšovaním.

Podľa NZCI zdravotníci už môžu v praxi využívať elektronickú zdravotnú knižku, predpisovať lieky či vypisovať výmenné lístky elektronicky. Centrum pripravuje aj ďalšie služby.

„Elektronická zdravotná knižka je v podstate zdravotná dokumentácia pacienta, ale v elektronickej podobe,“ vysvetlil hovorca NCZI Boris Chmel. Takzvané evyšetrenie je vytvorenie elektronického záznamu lekárom z vyšetrenia, a z veľkej časti má nahrádzať papierovú zdravotnú kartu pacienta. Lekár po vyšetrení alebo aj počas neho vytvára elektronický záznam. Ukladá tam dokumentáciu z odborných vyšetrení, prepúšťacie správy. V systéme vypisuje aj výmenné lístky k špecialistom. „Ak lekár špecialista zapíše záznam z vyšetrenia, všeobecný lekár má k záznamom svojich pacientov ihneď prístup a nedôjde k duplicitným vyšetreniam,“ poznamenal Chmel.

Do eZdravia bolo podľa Chmela k 15. júlu pripojených 7 965 poskyto­vateľov zdravotnej starostlivosti z celkového počtu 8 310. Lekári do systému mali poslať viac než päť miliónov záznamov o vyšetreniach a predpísali viac než 20 miliónov elektronických receptov.

Štatistiky síce na prvý pohľad pôsobia pozitívne, prax je však iná. Špecialisti so systémom pracujú s ťažkosťami. „Do systému prakticky niečo nahodím, aj to iba niekedy, napríklad výsledok vyšetrenia, ale keď mám plnú čakáreň pacientov, tak nemám čas riešiť elektronické zdravotníctvo,“ povedal gastroenterológ zo západného Slovenska.

Problémy sú podľa neho aj s obyčajnými výmennými lístkami. Špecialisti ich v systéme málokedy nájdu, napriek tomu pacientov vyšetria. Do eZdravia sa podľa neho veľa údajov nedostáva, pretože podobne pracujú aj jeho kolegovia. Zatiaľ za „nevyužívanie“ elekotronizácie nemajú finančné postihy, ale to sa podľa neho časom určite zmení. „Potom sa stane, že veľa lekárov odovzdá svoje ambulancie,“ skonštatoval.

NCZI tvrdí, že v súčasnosti neeviduje výhrady k fungovaniu systému. Otázky, ktoré centrum dostáva, sú od poskytovateľov, ktorí sa pripájajú prvýkrát, týkajú sa technickej podpory a sú operatívne vyriešené. „K prípadným krátkodobým prevádzkovým výpadkom dochádza sporadicky a poskytovatelia sú o nich informovaní,“ doplnil Chmel.

Elektronické predpisovanie liekov by malo znamenať, že pacient už nedostane do rúk papierový recept. Lieky si v lekárni vyzdvihne na základe občianskeho preukazu s čipom. Podľa lekárnikov toto zatiaľ ešte nefunguje. „Lekárne ani ambulancie ešte nemajú čítačky, takže lieky vydávame podľa rodného čísla,“ spresnil prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Ministerstvo zdravotníctva podľa neho vydalo prechodné ustanovenie, podľa ktorého do roku 2021 čítačky zatiaľ nepotrebujú. Zabezpečiť ich má NCZI.

Ak by pacient kvôli ochrane osobných údajov trval na výdaji liekov cez čítačku s občianskym preukazom, má na to podľa lekárnikov právo, ale lekárnik mu liek inak ako cez rodné číslo alebo kartičku poistenca nevie dať.

Čo sa týka elektronických receptov, lekárnička Vladimíra Gromová zo Stupavy tvrdí, že ich nemali veľa „Pacienti si k nám väčšinou chodia po lieky s papierovým receptom, mali sme zopár, ktorí prišli bez neho, ale takých je veľmi málo, aj to boli väčšinou z Malaciek,“ poznamenala. Závisí to podľa nej od toho, či má všeobecný lekár aktivovaný podpisový vzor, čiže elektronický podpis. „U nás v Stupave ho lekári ešte nemajú,“ doplnila.

Aj Peter Sedláček, hovorca siete lekární Dr. Max pripomenul, že v súčasnosti overujú poistencov na základe preukazu poistenca. „Skúsenosti s používaním elektronických občianskych preukazov nemáme aktuálne žiadne,“ dodal Sedláček. V rámci eZdravia využívajú lekárne tejto siete len kartu na overenie zdravotníckeho pracovníka.

Podľa všeobecných lekárov začiatky elektronizácie boli komplikované, chýbali im PIN kódy, systém stále padal. Dnes už niektoré funkcionality pomaly nabiehajú a niektorí doktori ich aj využívajú. „Snažíme sa s nimi pracovať, ambulantný sektor pristupuje k tomu veľmi zodpovedne,“ zdôraznil prezident Asociácie súkromným lekárov Marián Šóth.

Do systému podľa neho lekári vpisujú záznamy o vyšetreniach, majú prehľad o liekoch, ktoré pacient užíva, a takisto si tam vedia nájsť aj záznamy od špecialistov. „Vypisujeme nielen elektronické recepty, ale aj výmenné lístky na odborné vyšetrenia,“ doplnil. Problémy majú s informáciami od nemocníc. „Nevieme sa dostať k informáciám o hospitalizá­ciách,“ podčiarkol šéf súkromných lekárov.

Od apríla tohto roku má byť v systéme eZdravie tzv. opakovaný recept. Ten má umožniť predpis lieku až na 12 mesiacov, výber v lekárni bez papiera. Chorým má ušetriť cestu do ambulancie, čím sa znížia počty pacientov v čakárňach. „Lekár po posúdení zdravotného stavu pacienta uvedie na predpis opakovaného ereceptu požadovaný liek a množstvo, ako aj periódy, teda po koľkých dňoch bude pacient pre liek do lekárne chodiť,“ objasnil hovorca NCZI Chmel.

Opakovaný recept sa nesmie vydávať len v prípade antibiotík či psychotropných a omamných látok. Toto všetko je však možné iba za predpokladu, že lekár má softvér s overením zhody pre funkcionalitu na predpisovanie opakovaných ereceptov. Šóth tvrdí, že tieto softvéry všeobecní lekári ešte nemajú zavedené, a tak ročné recepty ešte nevypisujú.

Tento rok by mali pribudnúť ďalšie elektronické služby. Ide o pacientsky sumár, elab a emedikáciu. V pacientskom sumári pôjde o súbor najdôležitejších informácií o pacientovi a jeho zdravotnom stave, elab bude obsahovať výsledky laboratórnych vyšetrení a emedikácia záznam o predpísaných liekoch a spôsobe liečby.

K 22. júlu tohto roka bolo:

  • 20 643 962 vy­písaných elektronických receptov
  • 11 377 pripoje­ných zdravotníckych pracovníkov
  • 5 465 001 záz­namov o vyšetrení cez systém eZdravie
  • 7 965 pripojených poskytovateľov zdravotnej starostlivosti
Zdroj: Národné centrum zdravotníckych informácií

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ