USA musia podľa Rúháního obnoviť dôveryhodnosť, ak chcú rokovať

ČTK | 06.08.2018 20:58
Ruhání Foto: ,
Iránsky prezident Hasan Ruhání.
Teherán môže so Spojenými štátmi vyjednávať, jedine ak Washington po odstúpení od jadrovej dohody dokáže, že je mu možné dôverovať. Povedal to iránsky prezident Hasan Rúhání v prejave, ktorý vysielala iránska televízia. Americký prezident Donald Trump v máji odstúpil od medzinárodnej dohody s Iránom a v pondelok podpísal príkaz k obnove protiíránských sankcií.

V júli však ponúkol, že je pripravený na rokovania s Rúháním kedykoľvek a bezpodmienečne. Rúháního poradca o deň neskôr vyhlásil, že ak chcú USA s Iránom vyjednávať, musia sa vrátiť k dohode.

„Vždy sme naklonení k diplomacii a rokovaniam … Ale to si vyžaduje čestnosť … USA obnovujú sankcie proti Iránu a odstupujú od jadrovej dohody (z roku 2015) a potom s nami chcú rokovať,“ vyhlásil Rúhání. Trumpovu ponuku na rokovania označil za „nezmyselnú“. „Je nezmyselné spájať rozhovory a sankcie. Zavádzajú (USA) sankcie proti iránskym deťom, chorým a proti národu,“ vyhlásil v pondelok Rúhání.

Irán považuje Trumpovu výzvu za propagandu

Trumpovu výzvu k priamym rozhovorom označil za vyhlásenie určené domácemu publiku. V Iráne to má vraj vyvolať chaos.

Šéf iránskej diplomacie Mohammad Džavád Zarif tiež Trumpove pozvanie k rozhovorom považuje za propagandu. Trumpovi podľa neho nemožno dôverovať.

USA spolu s piatimi ďalšími štátmi, EÚ a Iránom v roku 2015 podpísali dohodu, ktorá mala dočasne spomaliť iránsky jadrový program výmenou za zrušenie sankcií. Trump dohodu od svojej kampane označoval za zlú a sľúbil, že z nej odstúpi. Prvú sériu sankcií začnú USA proti Iránu uplatňovať od utorka, ďalšie potom od jesene.