Kremeľ rezolútne odmietol odškodniť Pobaltie za roky sovietskej okupácie

ČTK | 22.08.2018 14:56
Moskva opäť odmietla požiadavky pobaltských republík, aby ich Rusko ako právny nástupca niekdajšieho Sovietskeho zväzu odškodnilo za okupáciu, ktorá trvala desiatky rokov.

V utorok sa na vymáhaní odškodného za sovietsku okupáciu vyslovili ministri spravodlivosti Estónska a Lotyšska. Kremeľ odmieta aj samotný výraz okupácia.

„Samozrejme že vôbec nesúhlasíme s výrazom ‚sovietska okupácia‘ a nesúhlasíme ani s tým, aby sa rokovalo o nejakom odškodnení,“ vyhlásil hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina. „Nesmie sa ani zabúdať na prispenie k hospodárskemu a sociálnemu rozvoju Pobaltia v čase Sovietskeho zväzu,“ dodal.

Hovorca Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS tiež usúdil, že ide o starú tému, ktorú už dlho nastoľujú „horúce hlavy“.

Červená armáda obsadila Pobaltie v roku 1940 na základe tajného dodatku k zmluve o neútočení s nacistickým Nemeckom. Po obsadení vypísal okupačný režim voľby, ku ktorým boli pripustené len prokomunistické strany. Takto zložené parlamenty potom schválili pripojenie k ZSSR. Súčasťou Sovietskeho zväzu boli všetky tri pobaltské republiky, a to až do jeho rozpadu začiatkom 90. rokov.

Estónsko, Litva a Lotyšsko pred tromi rokmi podpísali spoločné vyhlásenie o nevyhnutnosti domáhať sa odškodnenia za sovietsku okupáciu. Len Litva pred rokmi vyčíslila tieto požiadavky na 30 miliárd dolárov (dnes 26 miliárd eur), ale zaznievala aj suma viac ako dvadsaťpäťkrát vyššia.