Útok na severe Líbye si vyžiadal najmenej štyri životy

ČTK | 23.08.2018 13:40
Najmenej štyria ľudia dnes prišli o život pri útoku neznámych strelcov na kontrolné stanovište východne od líbyjského hlavného mesta Tripolis. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, v oblasti ale pôsobí teroristická organizácia Islamský štát (IS). S odkazom na miestnych obyvateľov a úrady o tom informovala agentúra Reuters.

Útok sa stal na ceste vedúcej pozdĺž pobrežia od Tripolisu do prístavného mesta Misráta. Podľa miestneho obyvateľa prišli o život príslušníci bezpečnostných zložiek. Úrady sa domnievajú, že za útokom stoja radikáli z organizácie IS. V máji sa IS prihlásil k útoku na volebnú komisiu v Tripolise a vlani k útoku na súd v Misráte.

Líbya sa od zvrhnutia dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011 nespamätala z chaosu. O vládu okrem mnohých ozbrojených skupín usilujú dva kabinety – ten na východe neuznáva vládu v Tripolise, ktorá má podporu OSN.

V roku 2016 boli radikáli z IS vyhnaní zo svojej bašty v Syrte, ktorá sa nachádza juhovýchodne od Misráty. Následne sa ale mnohí presunuli do púšte a ďalší vytvorili takzvané spiace bunky v mestách na severe krajiny.