Pol milióna detí dostane obedy zadarmo

Branislav Toma, Pravda | 04.09.2018 11:55, aktualizované: 
snem SMER, Robert Fico, Foto: ,
Robert Fico.
Chudobou je na Slovensku podľa štatistík ohrozené každé piate dieťa. V minulom roku zároveň nechodilo na obedy až 119-tisíc žiakov základných škôl. Vládny Smer získal v koalícii podporu na zásadný krok, ktorým je od 1. januára 2019 zavedenie obedov zadarmo pre pol milióna detí na základných školách a v poslednom ročníku materských škôl.

V roku 2017 sa v školských jedálňach stravovalo 381-tisíc žiakov. Pri škôlkaroch obedy v minulom roku zjedlo až 94 percent detí. Ak počet obedujúcich žiakov po reforme stúpne, od 1. septembra 2019 je Smer pripravený presadiť obedy zadarmo aj pre zhruba 200-tisíc študentov stredných škôl.

„Nechcem teraz špekulovať nad dôvodmi, pre ktoré deti nechodia na obedy v školských jedálňach. No s príchodom nového roka štát zaplatí obedy všetkým deťom v poslednom ročníku materskej školy a v prvom aj druhom stupni základnej školy,“ povedal predseda Smeru Robert Fico. Na obedy zadarmo bude mať celkovo nárok viac ako pol milióna detí a zavedenie tohto opatrenia štát každý rok vyjde na približne 100 miliónov eur.

Opozícia nové pripravované sociálne opatrenie označuje za populistické a vidí v ňom snahu o kupovanie voličov. V susednom Česku sa však ukázalo, že po zavedení obedov zadarmo v niektorých školách sa zvýšila školská dochádzka sociálne problémových skupín. No a práve vzdelanie je jedinou cestou, pomocou ktorej možno znížiť počet ľudí žijúcich len zo sociálnych dávok. „Čisto z odborného hľadiska pomôžu obedy zadarmo vyriešiť ekonomicky ťažko merateľné sociálne problémy. Sociálna rovnosť v školách totiž zabraňuje šikanovaniu a chudobné deti nebudú mať traumu z toho, že sa nemôžu najesť aj keď sú hladné. Nakoniec môže toto opatrenie pomôcť aj deťom bohatších rodičov, ktoré síce majú peniaze, ale radšej ako varené jedlo si kúpia nezdravú bagetu,“ povedal sociológ Michal Vašečka.

„Na prvom stupni základnej školy počet detí stravujúcich sa v školských jedálňach klesol na 74 percent a na druhom stupni sa znížil len na 57 percent,“ priblížil súčasný stav minister financií Peter Kažimír.

Pomoc najmä pre slabšie sociálne vrstvy

Rodičia dnes v priemere za obed detí doplácajú 1,20 eura. S príchodom nového roka túto sumu zriaďovateľom škôl plne uhradí štát. Rodičia jedného dieťaťa v priebehu jedného mesiaca môžu ušetriť 24 eur a ročne až 240 eur. Pri rodinách s tromi deťmi ide už o sumu 720 eur za rok. Obedy zadarmo potešia aj strednú vrstvu. „Máme dve deti a manžel chodí na týždňovky do Rakúska. Určite privítame, ak nám štát pomôže každý mesiac šetriť 48 eur na výdavkoch na jedlo. Ušetrené peniaze totiž jednému synovi zaplatia karate krúžok a druhému dokážeme za ročnú úsporu kúpiť napríklad nové kopačky na futbal,“ povedala Lucia Grúňova z Nitry.

Najviac obedy zadarmo pomôžu slabším sociálnym vrstvám. Podľa výskumu Slovenskej akadémie vied ja na Slovensku chudobou ohrozené každé piate dieťa. Každá tretia slobodná matka nemá každý druhý deň dosť peňazí na to, aby svojmu dieťaťu mohla spraviť jedlo z hydiny alebo rýb. Mať mäso na obed každý deň je nedosiahnuteľný luxus aj pre každú piatu rodinu s tromi a viac deťmi. V prípade straty zamestnania majú totiž mladé rodiny obrovský problém so splácaním hypotéky a v snahe vyriešiť zlú situáciu šetria, kde sa dá. V krajnom prípade ľudia neplatia účty za mobil, energie či sociálne odvody. Výsledkom je, že na Slovensku má exekútora na krku takmer milión Slovákov.

Porastie kvalita stravy?

Obedy zadarmo pravdepodobne nevyužijú všetky deti. Ministerstvo financií zvažuje, že nevyčerpané peniaze v prípade, že dieťa napríklad ochorie a vynechá dochádzku, sa automaticky prenesú do budúceho roku, ale v hre je aj možnosť použiť ich na zvyšovanie kvality stravy v školských jedálňach. Niektoré mamičky totiž radšej samy navaria svojim deťom, najmä v prípade, ak majú alergiu na lepok, mlieko, orechy či iné zložky potravín. Práve pre nízku cenu stravného si školské jedálne nemôžu dovoliť variť aj pre alergikov.

V priebehu tohto roka majú byť predstavené aj ďalšie opatrenia zamerané na zvyšovanie životnej úrovne ľudí. „Zdvojnásobíme vianočné dôchodky aj sumy vyplácané za liečené poukazy do kúpeľov,“ načrtol Fico. V tomto roku má byť maximálna výška vianočného dôchodku vo výške 100 eur. Ďalšie koaličné strany tiež pripravujú svoje sociálne opatrenia ako napríklad zvýšenie odpočítateľnej položky na dieťa, dovolenkové poukazy či nižšiu DPH pre turistický ruch. V hre je aj prijatie exekučnej amnestie, ktorá môže zbaviť dlhov desaťtisíce Slovákov.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ