Lekárom z Ukrajiny štát možno uľahčí prístup

Zlatica Beňová, Ľubica Suballyová, Pravda | 05.09.2018 19:10
Sestra lekar nemocnica zdravotnictvo Foto:
Problém je takmer v každej špecializácii, od všeobecných lekárov, psychiatrov, ortopédov až po traumatológov.
Nielen sestry chýbajú v zdravotníctve. Už niekoľko rokov cítiť výpadok lekárov, ktorý sa viac a viac prehlbuje. Situácia je kritická, odborníci odhadujú, že pri súčasnom trende o päť rokov nebude mať kto liečiť. Jednou zo snáh, ako to zvrátiť, je navýšenie počtu študentov na lekárskych fakultách. Zamestnávatelia zase navrhujú otvoriť trh Ukrajincom.

Tri lekárske fakulty a zdravotnícka univerzita splnili výzvu premiéra Petra Pellegriniho (Smer), aby od septembra prijali viac študentov. Premiérov návrh prišiel až po prijímačkách, a tak fakulty posúvali „čiaru prijatých“. Odkazujú však, že s kvalitou nešli dolu a dodatoční študenti nie sú žiadne béčka. Na štúdium medicíny nabrali o 205 mladých ľudí navyše. Štát im za to dá 2,3 mil. eur.

Na Lekárskej fakulte UK v Bratislave musel uchádzač pôvodne získať aspoň 700 bodov z 800-bodového maxima, hranicu v lete posunuli na 662 bodov, aby do študijného programu všeobecné lekárstvo mohli vziať ešte 40 záujemcov. Celkovo tak do prvého ročníka nastúpi 360 študentov. Aj v Martine a Košiciach o zmene kritérií rozhodla prijímacia komisia. V Martine dodatočne prijali 105 študentov na odbor všeobecné lekárstvo, v Košiciach o 30 študentov viac na všeobecné lekárstvo, desať pribudlo na zubné lekárstvo. Slovenská zdravotnícka univerzita nabrala navyše 20 študentov.

Nedostatok v každej špecializácii

Prax ukazuje, že chýbajú ambulantní, ale aj nemocniční lekári. Problém je takmer v každej špecializácii, od všeobecných lekárov, psychiatrov, ortopédov až po traumatológov. Asociácie združujúce nemocnice a zamestnávateľov okrem posilnenia vzdelávania zdravotníkov na Slovensku navrhujú rýchlejšie riešenie, a to uvoľnenie podmienok pre cudzincov, ktorí žijú v rečovo príbuzných krajinách, najviac sa skloňuje Ukrajina.

Podľa prezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Tomáša Malatinského treba skrátiť čas na to, aby sa mohol cudzinec na Slovensku aklimatizovať a pracovať. Česko a Poľsko trh pre Ukrajinu otvorili. U nás majú lekári Ukrajinci sťažené podmienky. Ak chcú pracovať, musia najprv prejsť skúškami, a tie sú ťažké. Asociácia nemocníc Slovenska pripomína, že týmito testami by neprešli ani naši doktori. Malatinský upozornil, že Slovensko musí konať promptne, lebo Ukrajina má obmedzený trh a začne si chrániť svoje pracovné sily.

Zdá sa, že apel asociácií bude vypočutý. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru) a štátny tajomník rezortu školstva Peter Krajňák potvrdili, že najbližší mesiac začnú debatovať o zjemnení rozdielových skúšok pre lekárov z tretích krajín.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ