Do zneužívania detí je zapletená polovica holandských duchovných

SITA | 17.09.2018 16:07
Až polovica zo všetkých holandských rímskokatolíckych kardinálov či biskupov sa podieľala na praktikách zneužívania detí, či už osobne, alebo prinajmenšom tým, že zahladzovali stopy po týchto činoch.

Uvádza sa to v spravodajskom materiáli, ktorý vo svojom víkendovom vydaní priniesol renomovaný holandský denník NRC. Jeho novinári pritom pri práci čerpali z výpovedí svedkov, vlastného pátrania, ale predovšetkým zo správy o zneužívaní detí katolíckymi kňazmi v Holandsku, ktorú si dala v roku 2011 vypracovať samotná cirkev.

Už pôvodná komplexná správa z roku 2011 priniesla šokujúce informácie, podľa ktorých za skúmané obdobie 65 rokov katolícki kňazi v Holandsku sexuálne zneužili takmer 20-tisíc detí.

Podľa materiálu zverejneného denníkom NRC je však alarmujúci aj počet vysokých cirkevných hodnostárov, ktorí sa podieľali na týchto praktikách. Podľa zistení denníka z celkového počtu 39 holandských kardinálov a biskupov, ktorí slúžili v cirkvi medzi rokmi 1945 až 2010, sa na zneužívaní a zahladzovaní stôp po ňom podieľali až dvadsiati, teda viac ako polovica z nich.

Štyria biskupi sa mali podľa denníka osobne dopúšťať zneužívania detí a ďalší šestnásti biskupi a kardináli mali kryť zneužívanie detí v radoch nižšieho duchovenstva, a to prinajmenšom tým spôsobom, že kňazov, ktorým sa na tieto praktiky prišlo, preraďovali do nových farností.

Holandská katolícka cirkev na zistenia denníka reagovala s tým, že v potvrdených prípadoch zneužívania detí tí biskupi, ktorí rozhodovali o presunutí kňazov do nových farností, „nepostupovali dostatočne citlivo“.