USA zvažujú trvalú základňu v Poľsku a zrušenie víz pre Poliakov

ČTK | 18.09.2018 20:10
duda Foto: ,
Poľský prezident Andrzej Duda.
Spojené štáty zvažujú žiadosť Poľska o trvalú americkú vojenskú prítomnosť v krajine a tiež sa vážne venujú otázke zrušenia amerických víz pre Poliakov. V utorok to po prijatí poľského prezidenta Andrzeja Dudu v Bielom dome vyhlásil jeho americký náprotivok Donald Trump, ktorého citovali agentúry Reuters a PAP.

„Poľsko je ochotné urobiť veľmi dôležitý krok voči Spojeným štátom, aby do Poľska prišli a boli tu prítomné,“ povedal Trump po privítaní Dudu s tým, že záležitosť bude samozrejme témou ich rokovaní. „Viem, že Poľsku sa táto predstava veľmi páči, a áno, my o nej uvažujeme,“ dodal.

O trvalú prítomnosť amerických síl v Poľsku, ktorá by bola protiváhou rastúcej vojenskej moci Ruska, sa usilujú poľskí politici dlho. V krajine síce už americkí vojaci pôsobia, nie sú tu však rozmiestnení nastálo. V máji poľské médiá informovali, že Varšava ako príspevok k trvalému rozmiestneniu amerických vojakov z tankovej divízie na svojom území ponúkla Washingtonu až dve miliardy dolárov.

Poľsko tiež dlhodobo usiluje o bezvízový styk so Spojenými štátmi, ktorý má väčšina krajín Európskej únie vrátane Slovenska či Česka. USA so zaradením Poľska do svojho bezvízového programu počítajú, žiadny časový harmonogram ale neexistuje.