Počas cvičenia sa na Lešti zranili americkí vojaci

Pravda.sk, SITA, TASR | 19.09.2018 10:26, aktualizované: 
Počas cvičenia Slovenský štít 2018 sa na Lešti zranili americkí vojaci.

Ako ďalej informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková, nehoda amerického tanku Abrams sa stala dnes ráno. „Zranili sa traja príslušníci Armády USA, z toho jedna žena. Dvoch, ktorí boli zranení ťažko, transportovali letecky do nemocnice, tretieho ľahko zraneného previezla do nemocnice sanitka,“ spomenula hovorkyňa rezortu obrany.

Capáková dodala, že z dôvodu vyšetrovania a vzhľadom na to, že nejde o príslušníkov Ozbrojených síl SR, ministerstvo zatiaľ neposkytne ďalšie informácie.

Ako informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Poprad Zuzana Hopjaková, k nehode leteli dva záchranárske vrtuľníky zo stredísk Banská Bystrica a Nitra. Banskobystrickú posádku vyslali k zranenému mužovi s devastačným poranením nohy. Druhá posádka, ktorá priletela na pomoc z Nitry, pomáhala zranenej žene s polytraumou. „Zranených po prílete prevzali do svojej starostlivosti lekári leteckých záchranárov. Na mieste im poskytli zdravotnú starostlivosť a po preložení na palubu vrtuľníkov ich previezli do nemocnice v Banskej Bystrici,“ spomenula Hopjaková s tým, že ich tam odovzdali v stabilizova­nom stave.

Slovenský štít 2018 (Slovak Shield 2018) je medzinárodné vojenské cvičenie, na ktorom sa od piatka (14.9.) zúčastňuje takmer 1 500 slovenských vojakov a príslušníkov zahraničných ozbrojených síl. Cieľom cvičenia je príprava na aktuálne bezpečnostné hrozby.