V Rumunsku sa možno objavil Picassov obraz ukradnutý pred 6 rokmi

ČTK | 18.11.2018 18:45
Obraz Hlava harlekýna od Pabla Picassa, ktorý bol pred šiestimi rokmi ukradnutý z galérie Kunsthal v holandskom Rotterdame, sa možno objavil v Rumunsku. Dnes o tom podľa agentúr informovali miestni vyšetrovatelia.

„Vyšetrovatelia špecializovaní na organizovaný zločin zisťujú, za akých okolností maľba podpísaná Picassom v hodnote asi 800-tisíc eur bola v sobotu večer nájdená v župe Tulcea (na juhovýchode Rumunska),“ uviedli dnes zástupcovia zvláštneho oddelenia rumunskej prokuratúry. Dodali, že pravosť obrazu stále overujú.

Na holandskú ambasádu v Bukurešti s obrazom prišla spisovateľka rumunského pôvodu Mira Feticuová, ktorá žije v Holandsku a o tejto krádeži napísala knihu. Tvrdí, že obraz bol v župe Tulcea ukrytý pod kameňom.

Obraz Hlava harlekýna, ktorý Picasso namaľoval v roku 1971, ukradla v októbri 2012 z Rotter­damskej galérie skupina zlodejov z Rumunska. Spolu s ním odniesli aj niekoľko ďalších diel od popredných svetových maliarov, ako je Henri Matisse alebo Claude Monet. V nasledujúcom roku za to bol odsúdený šéf tohto gangu a jeho komplici, ukradnuté diela sa zatiaľ nájsť nepodarilo. Rumunskí odborníci sa domnievajú, že najmenej tri z nich páchatelia spálili, aby zničili dôkazy.

Zástupcovia Rotterdamskej Kunsthal sa k nálezu zatiaľ nevyjadrili. Jeden bývalý kurátor tejto galérie ale o pravosti obrazu pochybuje. Na základe fotografií, ktoré videl, sa domnieva, že je to iba kópia, napísala agentúra DPA.