Lesy SR porušili dohodu o obmedzenom výrube, upozorňujú bratislavskí starostovia

TASR | 22.11.2018 14:03, aktualizované: 
Koliba, výrub, stromy Foto: ,
Ilustračné foto.
Štátny podnik Lesy SR porušil dohodu o koordinovanom a obmedzenom výrube v lesoch v Bratislave. Upozorňujú na to starostovia bratislavských mestských častí Karlova Ves - Dana Čahojová, Devín - Ľubica Kolková a Dúbravka - Martin Zaťovič. Pod pílami padlo podľa nich už množstvo zdravých stromov vo vzácnych lokalitách. Starostovia považujú postup štátnych lesov za neakceptovateľný, informoval hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes.

Starostka Čahojová sa spoliehala na citlivejší prístup zo strany Lesov SR. „Kompromis medzi ministerstvom pôdohospodárstva, podnikom Lesy SR a predstaviteľmi samospráv sa hľadal veľmi ťažko. Zdá sa, že sme sa tešili predčasne. Lesníci sa pustili do zdravých dubov. Ničenie zdravých lesov je neakceptovateľné a je potrebné ťažbu zastaviť,“ skonštatovala.

Ťažba prebieha v lesoch v okolí Devínskej Kobyly od októbra, lesníci však v týchto dňoch podľa starostov začali zasahovať aj vo vzácnych rekreačných lokalitách. Zástupcovia troch bratislavských mestských častí tvrdia, že Lesy SR rúbu viac ako 100-ročné vzácne a zdravé duby nad Karlovou Vsou, pri turistickom chodníku v katastri Devína. „Lesy nám sľúbili, že budú postupovať citlivejšie, no sľub nedodržali. Som presvedčená, že bratislavské lesy by mala priamo spravovať organizácia Mestské lesy v Bratislave, aby sa k stromom v okolí hlavného mesta pristupovalo mimoriadne citlivo,“ uviedla starostka Kolková.

Zásah ministerky

Od začiatku roka sa odborná verejnosť a občania stretávali s lesníkmi na rokovaniach v skupine, ktorú zriadilo ministerstvo pôdohospodárstva. Doteraz podľa starostov k žiadnej systémovej dohode nedošlo. „Ministerka Gabriela Matečná v júni odporučila Lesom SR pozastaviť úmyselnú ťažbu a vypracovať štúdiu na posúdenie ich súčasného spôsobu hospodárenia s cieľom zmeniť ho tak, aby bol dôraz kladený na rekreačnú funkciu lesov,“ spresnil Heldes. Podľa jeho slov sa dohodli aj na tom, v ktorých lokalitách a v akom časovom období môžu lesníci uskutočniť ťažbu tak, aby nebola v rozpore s rekreáciou a ochranou prírody. „Dohodu lesníci niekoľko mesiacov dodržiavali, no aktuálne štátny podnik Lesy SR nerešpektuje ani odporúčania ministerky z ich vlastného rezortu,“ tvrdia zástupcovia mestských častí.

Nerúbali sme 100-ročné duby, išlo o obnovnú ťažbu, tvrdia Lesy SR

Štátny podnik Lesy SR odmieta tvrdenia starostov. Deklaruje, že v lokalitách Devínska Kobyla a Vydrica realizoval iba nevyhnutné kroky v rámci takzvanej obnovnej ťažby. Tá je podľa podniku dôležitá, aby bol les zdravý a plnil všetky svoje funkcie.

V posledných dňoch bol podľa Lesov SR realizovaný iba obmedzený, nevyhnutný zásah, nazývaný obnovná ťažba. Realizoval sa na obmedzenom území a je už ukončený. „Plne si uvedomujeme, že lesy v okolí Bratislavy sú pre obyvateľov hlavného mesta dôležité. Postupne sa mení ich význam, na dôležitosti naberá najmä ich rekreačná funkcia. Dôležitá však je aj nevyhnutná starostlivosť o les, aby bol zdravý a plnil všetky svoje funkcie,“ povedal generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Marian Staník.

Mesto hľadá riešenie

Mesto Bratislava uviedlo, že v spolupráci s vládou aj odborníkmi dlhodobo hľadá spôsoby, ako zvýšiť ochranu prírodného bohatstva na jeho území a v blízkom okolí Bratislavy. „V 21. storočí les v okolí mesta už nesmie plniť hospodársku funkciu, ale oddychovú a rekreačnú,“ uviedol magistrát.

Pracovná skupina

Na účely hľadania ďalšieho postupu vo využívaní lesov v okolí Bratislavy bola zriadená pracovná skupina, v ktorej sú zastúpení zástupcovia občianskeho združenia Naše Karpaty, Lesov SR, Bratislavského samosprávneho kraja, Štátnej ochrany prírody, hlavného mesta, ako aj Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. V súčasnosti bolo zadané vypracovanie štúdie, ktorú pripravujú experti z Technickej univerzity vo Zvolene. Tá má posúdiť dosahy realizácie opatrení programu starostlivosti o lesy na zabezpečenie rekreačnej funkcie lesov.

„Predpokladáme, že po vypracovaní štúdie by sa z hospodárskych lesov mali stať lesy osobitného určenia, dokonca s viacerými bezzásahovými zónami,“ povedal Michal Feik z MPRV SR. Ťažba dreva v lesoch v Bratislave a jej blízkom okolí je podľa neho pozastavená, až kým nebude vypracovaná štúdia. Výnimku v ťažbe však podľa neho tvoria sanácie chorôb a škodcov.