Kiska: Musíme odmietnuť spochybňovanie ukrajinského hladomoru

TASR | 24.11.2018 18:47
Ukrajina hladomor výročie Foto: ,
Na snímke sprava slovenský prezident Andrej Kiska, ukrajinský prezident Petro Porošenko, Maryna Porošenková a lotyšský prezident Raimonds Vejonis stoja pri pamätníku pri príležitosti 85. výročia hladomoru, pri ktorom zomreli milióny ľudí.
Je morálnou povinnosťou krajín nezabudnúť na hladomor v 30. rokoch 20. storočia a robiť všetko, aby sa takáto tragédia nikdy nezopakovala. Na prezidentskom fóre pri príležitosti 85. výročia hladomoru na Ukrajine to v sobotu vyhlásil prezident SR Andrej Kiska.

„Musíme jednoznačne odmietnuť každý pokus ospravedlniť tieto smrteľné praktiky, alebo popierať túto udalosť prostredníctvom manipulácie a propagandy,“ dodal.

Podľa Kisku utrpenie ľudí počas tohto hladomoru nedokáže zachytiť žiadna štatistika. „A žiadna doba nie je dostatočne dlhá na to, aby sme zabudli. Zabudli na matky a otcov, synov a dcéry, starých rodičov a milovaných, ktorí zomreli od hladu len pre kruté a úmyselné rozhodnutie stalinistického Sovietskeho zväzu. Rozhodnutie obetovať milióny ľudí chorej túžbe po moci. Sledoval tým jeden cieľ – zlomiť odhodlanie ľudí chrániť spôsob, akým žili, svoje rodiny a pôdu,“ myslí si slovenská hlava štátu.

Sústrasť Kiska vyjadril aj ďalším národom, ktoré hladomor zasiahol – okrem ukrajinského aj ruský, kazašský, moldavský a bieloruský.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo svojom príhovore zdôraznil, že spôsobenie hladomoru bolo jedným z najväčších zločinov proti ľudskosti.

„Nešlo o prírodnú katastrofu ani tragické okolnosti, išlo o plán kremeľského kabinetu, ako oslabiť ukrajinský národ,“ upozornil. Porošenko tiež na fóre oznámil, že Ukrajina pri tejto príležitosti pošle humanitárnu pomoc rozvojovým krajinám, v ktorých ľudia hladujú. Má isť o Sudán, Konžskú demokratickú republiku a Jemen.

Na fóre sa zúčastnil aj lotyšský prezident Raimonds Vejonis a zástupcovia ďalších krajín – aj z Českej republiky, Moldavska a Poľska. Zahraničné návštevy sa následne presunuli na spomienkovú slávnosť, na ktorej si tisícky Ukrajincov pripomenuli obete hladomoru. Týmto podujatím sa skočila Kiskova pracovná návšteva Ukrajiny.