Gál je podľa Remišovej v konflikte záujmov, má vyvodiť zodpovednosť

TASR | 05.12.2018 12:16, aktualizované: 
gábor gál Foto: ,
Ako vládny poslanec, predseda poslaneckého klubu a minister spravodlivosti obhajoval Gábor Gál ľudí podozrivých z daňových podvodov.
Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) je v obrovskom konflikte záujmov nielen so záujmami Slovenska, ale aj v konflikte so svojou funkciou. Vyhlásila to v stredu predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová s tým, že minister aj vládna koalícia blokuje zákony na potláčanie korupcie. Gábor Gál tieto tvrdenia odmieta.

Reagovala na medializované informácie o advokátskej práci Gála. „Ako vládny poslanec, predseda poslaneckého klubu a minister spravodlivosti obhajoval ľudí podozrivých z obrovských daňových podvodov,“ uviedla s tým, že tieto informácie sa verejnosť dozvedela najmä vďaka zverejneným súdnym rozhodnutiam. Remišová dodala, že práve takéto súdne rozhodnutia chce minister paušálne utajovať.

„Vyzývame pána ministra Gála, aby prijal osobné rozhodnutie a vyvodil zodpovednosť. Pán minister sa síce bráni, že veď iba robí prácu advokáta, ale je to v podstate to isté, ako by v sporoch so štátom pomáhal Bašternákovi alebo Kočnerovi. Minister Gál je v obrovskom konflikte záujmov nielen so záujmami Slovenska, ale aj v konflikte so svojou funkciou ministra spravodlivosti,“ vyhlásila Remišová.

Minister spravodlivosti aj vládna koalícia podľa nej blokuje zákony na potláčanie korupcie. Skupina poslancov za OĽaNO preto predložila novelu infozákona, podľa ktorého by napríklad bolo povinné zverejňovať právoplatné uznesenia spolu s odôvodnením o odmietnutí trestného oznámenia v prípade trestných činov korupcie.

Ďalším z cieľov návrhu zákona je aj povinné zverejňovanie viacerých informácií samosprávou či zverejňovanie najmä životopisných údajov o osobách, ktoré sa uchádzajú o verejnú funkciu, ako aj o úspešných kandidátoch po ich nástupe do takejto funkcie.

Gál: Advokát nie je totožný so svojím klientom

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) odmieta medializované tvrdenia, že by ako advokát bol počas zastupovania firmy v spore proti štátu na strane údajných daňových podvodníkov. „Som advokátom od roku 2004, takže tých klientov som mal niekoľko stoviek. Nie je dôležité, koho som zastupoval a v akej veci, ale či som postupoval zákonne. Keby som zastupoval vrahov, tak zastupujem vrahov. Proste toto je povolanie advokáta, nie je totožný so svojím klientom. Je to moja úloha v spore, aby som zastupoval práva nejakého subjektu. A ja nie som ten subjekt,“ vysvetlil šéf rezortu spravodlivosti.

Advokátom spornej firmy mal byť Gál práve v čase, keď bol predsedom poslaneckého klubu Mosta-Híd, problém v tom však nevidí. „Problém by bol, keby došlo ku konfliktu záujmov, že by ten daný verejný činiteľ vedel zneužiť svoje postavenie na to, aby niečo dosiahol,“ priblížil.

Výčitku predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej, že chce zakázať zverejňovanie súdnych rozhodnutí, Gál odmietol. „Práveže chystáme nákup softvéru, ktorým by sme automatizovali anonymizáciu súdnych rozhodnutí, aby to nebolo také pomalé. Problémom je, ako sme videli pri zverejňovaní niektorých rozhodnutí, ako bola väzba pri vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice, že tam sa na svetlo Božie dostali informácie, ktoré trochu sťažili prácu polície. Ale určite vo zverejňovaní všetkých súdnych rozhodnutí, ktoré sa dajú zverejniť, budeme pokračovať,“ uviedol minister.

Gál tiež víta sprísnenie infozákona. „Určite som za otvorené vládnutie, informácie, ktoré patria verejnosti, musia ísť na svetlo Božie. Ja s tým absolútne nemám problém. Problém mám s tým, keď sa prezradia také skutočnosti, ktoré sa nemajú. Napríklad, koho sleduje naša informačná služba,“ dodal.

Novelu infozákona podľa vlastných slov zdedil ešte po exministerke Lucii Žitňanskej (nezaradená), momentálne sa vyhodnocujú pripomienky, ktorých je podľa neho veľké množstvo. Na otázku, či bude novela predložená ešte v tomto volebnom období, odpovedať nevedel. Návrh Obyčajných ľudí na sprísnenie infozákona podľa vlastných slov nevidel.