Ministri OBSE sa budú radiť o kríze na Ukrajine a jadrovom zbrojení

TASR, ČTK | 06.12.2018 14:59, aktualizované: 
Taliansko OBSE ministerská rada zasadnutie BAX Foto: ,
Taliansky minister zahraničných vecí Enzo Moavero Milanesi (uprostred) na výročnom zasadnutí Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Miláne.
Vývoj krízy na Ukrajine, ako aj americko-ruský spor ohľadne jadrového zbrojenia budú ústrednými témami dvojdňového výročného zasadnutia Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktoré sa začalo vo štvrtok v Miláne.

O náplni rokovaní informovala agentúra DPA, podľa ktorej zasadnutie uvedeného orgánu „už dávno nebolo také dôležité“. V rámci prebiehajúceho podujatia tiež Taliansko symbolicky odovzdá predsedníctvo v OBSE do rúk Slovenska, ktoré bude plniť túto úlohu jeden rok od 1. januára 2019.

Taliansky minister zahraničných vecí Enzo Moavero Milanesi apeloval v úvode zasadnutia na členské štáty OBSE, aby pre zvrátenie najnovšej eskalácie v konflikte na Ukrajine urobili všetko, čo je v ich silách. Vyjadril sa tak po incidente z 25. novembra, keď Rusko zajalo v oblasti Kerčského prielivu tri lode ukrajinských námorných síl s ich posádkami. V reakcii na túto udalosť ukrajinský parlament schválil vyhlásenie stanného práva vo vybraných častiach Ukrajiny. OBSE sa angažuje v konflikte medzi proruskými separatistami a vládnymi silami na východe Ukrajiny okrem iného prostredníctvom pozorovateľskej mi­sie.

Šéf talianskej diplomacie na úvod zasadnutia upozornil aj na rozdiely medzi jednotlivými členskými štátmi OBSE, rozchádzajúcimi sa vo svojej zahraničnej politike. Organizáciu zároveň vyzval na zvýšené úsilie o zabezpečenie stability v stredomorskom priestore.

Dôležitou témou zasadnutia v Miláne bude situácia okolo Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) po tom, ako Spojené štáty obvinili Rusko z porušovania a pohrozili svojím odstúpením, ak Moskva nepodnikne do začiatku februára nápravu. Rusko zase pohrozilo, že na kroky Washingtonu v oblasti zbrojenia bude odpovedať recipročne.

Klimkin požiadal o prepustenie 24 Ukrajincov

Ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin dnes na zasadnutí Ministerskej rady OBSE uviedol, že žiada prepustenie a bezpečný návrat 24 ukrajinských námorníkov, ktorých zadržali ruské sily pri incidente v Kerčskom prielive. Informovala o tom agentúra AP.

Hoci ruská anexia Krymu v roku 2014 tvorila posledných päť rokov prevažnú časť agendy OBSE, Rusko „sa nestiahlo“, povedal Klimkin na Ministerskej rade. Moskva podľa neho naopak rozšírila svoje operácie do Čierneho a Azovského mora a do Kerčského prielivu.

Ukrajinský parlament dnes odhlasoval rozšírenie svojich teritoriálnych vôd na dvojnásobnú vzdialenosť od pobrežia, teda na 24 míľ (38,6 kilometrov). Ukrajinské úrady uviedli, že pobrežná stráž a námorníctvo tak budú môcť oblasť ľahšie strážiť a brániť vojenskej agresii a pašovaniu.

OBSE vznikla v roku 1995 z Konferencie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (KBSE), ktorá bola fórom dialógu medzi Východom a Západom na prekonanie studenej vojny. Sídlo organizácie, do ktorej patrí 57 štátov, je vo Viedni.