Kartel OPEC odložil rozhodnutie o ťažbe, ceny ropy prudko klesli

ČTK | 06.12.2018 22:59
Ceny ropy prudko klesajú. Reagujú na rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) oznámiť prípadné obmedzenie ťažby ropy nie po štvrtkovom skončenom stretnutí svojich členov, ale až po piatkovom rokovaní s ostatnými producentmi na čele s Ruskom.

Severomorská ropa Brent okolo 17:30 SEČ strácala 3,6 percenta a posunula sa na 59,36 USD za barel, americká ľahká ropa WTI v rovnakom čase odpisovala štyri percentá na 50,75 dolára za barel.

Jeden z delegátov OPEC agentúre Reuters povedal, že ropný kartel na štvrtkovom zasadnutí dosiahol predbežnú dohody o znížení ťažby. Jeho rozsah podľa neho ale zatiaľ nebol pevne stanovený. Pozorovatelia odhadujú, že dohodnuté škrty v ťažbe by sa mohli pohybovať medzi jedným a 1,4 miliónmi barelov denne. Saudskoarabský minister energetiky Chálid Fálih naznačil, že za prijateľný výsledok by považoval zníženie dodávok o jeden milión barelov denne.

Pod ďalší tlak sa ceny ropy dostala po zverejnení správy o prudkom prepade amerických zásob. Podľa amerického vládneho Úradu pre energetické informácie (EIA) sa v týždni do 30. novembra znížili o 7,3 milióna barelov, zatiaľ čo analytici očakávali pokles len o 942 000 barelov.